Școală în vremea coronavirusului • Cum predau profesorii din Maramureș și cum învață elevii? (II)

0
436

Toate unitățile de învățământ din țară sunt închise pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirii cu noul tip de coronavirus, iar această situație fără precedent a forțat ca actul educațional din România să se digitalizeze forțat. Începând de la grădiniță și până la liceu, cadrele didactice din Maramureș s-au mobilizat să asigure în această perioadă toate pârghiile virtuale posibile pentru ca preșcolarii și elevii să fie afectați cât mai puțin posibil de lipsa interacțiunii față în față cu educatorii, învățătorii ori profesorii. Situația este, într-adevăr, incertă, iar cadrele didactice sunt îngrijorate de felul în care orele pierdute vor fi recuperate, în special la disciplinele prevăzute în calendarele examenelor naționale. Invitați să-și expună metodele de lucru online cu preșcolarii și elevii, câteva cadre didactice din Maramureș au răspuns cu mult entuziasm, oferind, astfel, exemple de bună practică pentru colegii lor din sistem.

„O idee bună a fost, în acest context, anunțarea de luni, 9 martie, a închiderii școlii cu data de 11 martie. În felul acesta, am reușit o primă organizare a claselor în ziua de marți. Manualele de franceză cu care lucrez având o serie de exerciții de înțelegere a textului scris, le-am eșalonat pe număr de ore la clasă și pentru teme. La început, am considerat oportun să țin legătura cu elevii pe whatsapp, să îi încurajez să lucreze și să pună întrebări. I-am invitat pe diverse site-uri educaționale printre care leplaisirdapprendre.com, parlons-français.tv5monde.com pentru exerciții de înțelegere orală, ateliere, cântece și jocuri, dar și pe Parlez-vous-french.com sau Openculture.com pentru filme și documentare. I-am anunțat că în fiecare marți, la ora 13.30, pe canalul Tv5Monde se difuzează o emisiune interesantă despre castelele Franței. În condițiile prelungirii izolării la domiciliu, am descoperit că o unealtă eficace este G Suite for Education, o licență gratuită obținută de Colegiul Național „Dragoș Vodă”, cu ajutorul căreia, prin activarea unui cod, ai acces la Google Classroom. Astfel, se pot elabora lecții, se pot verifica teme, se pot da teste, se poate conversa cu elevii ca în sala de clasă, dar poate mai pe placul lor. Cred că trebuie să profităm de această distanțare și să pătrundem mai pro­fund în lu­mea elevilor de astăzi, în universul tehnologiei. Recunosc că acesta nu mi-a fost străin nici până în prezent, dar zilele acestea în care, din generozitatea unor colegi, s-a revărsat o puzderie de materiale, de site-uri, de platforme educaționale, am realizat că există surse inepuizabile și de certă valoare pentru oricine dorește să învețe și să predea. Dar… în urmă cu câteva zile au sosit rezultatele de la atestatul internațional de limba franceză DELF și după postarea admișilor m-a sunat o elevă care mi-a spus «De-abia aștept să vă strâng în brațe să vă mulțumesc că ați avut încredere în mine!». A fost momentul în care am realizat ce ne va lipsi în această perioadă și totodată momentul în care am înțeles că oricât de interesant sau performant ar fi să stai în fața calculatorului, să trimiți și să primești răspunsuri în timp real, adevărata relație profesor-elev se construiește prin acea privire sinceră în ochi, prin mimică și gestică, prin libertatea de mișcare. De aceea, sper ca elevii să se întoarcă la școală mai dornici de a învăța și de a crea relații autentice”. (Luminița Erika Colopelnic, profesor limba franceză Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației)

„Eu foloseam și înainte de această criză grupuri Facebook pentru a administra materiale elevilor mei (în loc să fac fișe, le pun pe grupuri materiale video/audio sau exerciții care completează manualul sau mi se par mai potrivite nivelului lor de cunoștințe). Acum, comunic în continuare cu ei pe aceste grupuri (secrete sau private), le dau materiale video și exerciții pe care ei le rezolvă și mi le trimit pe Messenger. I-am anunțat și că urmează un test din Shakespeare, în formular Google, unde răspunsurile se înregistrează automat. Așa știu exact persoanele care au văzut materialul. Eu așa lucrez de obicei, sunt unul dintre profesorii care folosesc tehnologia la clasă și le permit și folosirea telefonului la oră. Elevii sunt deja obișnuiți să lucrăm așa, doar că nu suntem în clasă. Pentru o perioadă, putem lucra și așa, cât să nu piardă ritmul lecțiilor. Mai am un site personal cu lecții de gramatică făcute de mine(explicații video) și mai adaug doar exerciții la explicații: https://sites.google.com/view/my-english-e-book/. (Anca Simina Bărcuteanu, profesor limba engleză Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Baia Mare)

„La Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, avem constituite grupuri pentru fiecare cla­să, iar șefii claselor țin legătura cu restul colegilor. Grupurile sunt pe diverse rețele de socializare, iar temele sunt încărcate pe platforme educaţionale specializate. Eu, personal, am preferat Google Classroom unde elevii se loghează și citesc tema, pun întrebări, rezolvă itemii, analizează și evident sunt evaluați. Se face și prezența copiilor. Din fericire, la geografie sunt infinite posibilități și profităm de asta din plin. Și restul colegilor de la alte discipline fac la fel, avem feedback de la copii și e pozitiv. Unii se plâng că au cam multe de făcut în perioada asta (în care scontau, inițial, că e o vacanță totală”. (Leonard Mardar, profesor geografie și directorul Colegiului Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare)

„Pe lângă familiarizarea cu metodele alternative de învățare la distanță (cursuri de tip webinar cu tema: „Platforme de Învățare la distanță) și lecţii interactive online, sub îndrumarea conducerii Liceului „Transilvania” (dir. Todoruț Victor și dir. adj. Orha Ioan) fiecare diriginte din școală a creat câte un grup pe WhatsApp prin care profesorii țin permanent legătura cu elevii, trimit diverse materiale, dau explicații, inclusiv teste de verificare a căror rezolvare este direcționată pe email. Am încredere că o să reușim să depășim această situație dificilă, perioadă în care ne vom desfășura activitatea în mediul on-line și ne vom familiariza cu metode alternative de predare – învățare – evaluare, cu învățarea la distanță. Forțat, am ajuns la vorbele pe care le tot repetam în ultimii ani (din cauza folosirii excesive a internetului de către elevi): o să ajungeți să nu mai veniți la școală, să învățați și să vă testați de acasă”. (Carmen Gianina Costin, profesor estetica și igiena corpului omenesc Liceul Tehnologic „Transilvania” Baia Mare)

„Din cauza unor vremuri care nu țin de noi, ne vedem nevoiți să continuăm pregătirea elevilor în mediul online. Nu este o situație cu care să te întâl­nești în fiecare zi. O platformă utilă elevilor este Adservio J. În acest fel, școala continuă de acasă cu ajutorul următoarelor module: Mesageria care asi­gură comunicarea cu elevii, părinții și colegii profesori; Fișierele care asigură trimiterea și distribuirea documentelor pentru lecții; Temele care asigură continuitatea evaluării elevilor direct în platformă; Chestionarele care permit realizarea testelor online. Nu este o platformă față în față cu elevul, ci una prin care se trimit teme (aceste teme pot ajunge și la părinți prin opțiune mesaje părinți) elevilor, fișe de lucru, linkuri cu filmulețe etc. Este o platformă care păstrează (arhivează) foarte bine munca elevilor, interacțiunea cu ei, mesajele trimise de ei, dar și de părinți. Sper să vă fie utilă. Mai multe informații găsiți aici https://www.adservio.md/ajutor”. (Tatiana Cauni, profesor limba română Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.