Pentru bani, părinții se întorc mai devreme la serviciu

0
337

Peste 1.700 de părinți maramureșeni au preferat să se întoarcă mai devreme la serviciu, înainte ca micuțul să împlinească doi ani.
Decizia a fost luată pentru a beneficia de stimulentul de inserție pentru creșterea copilului. În Maramureș, în luna ianuarie, figurau 1.768 de beneficiari, un număr constant în comparație cu lunile precedente. Cele mai multe persoane care primesc acest ajutor sunt din Baia Mare, respectiv 615, iar la polul opus se situează comunele Coaș și Coltău, cu câte un caz.
O ușoară scădere se înregistrează în privința numărului beneficiarilor stimulentului de inserție pentru creșterea copilului. Dacă în luna ianuarie 2019 la nivelul județului se înregistrau 1.808 persoane care primeau acest ajutor, în ianuarie 2020 erau semnalate 1.768 de astfel de cazuri. Oficialii Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Maramureș (AJPIS) spun că, în general, părinții doresc să se întoarcă la locul de muncă mai devreme pentru a primi acel stimulent. Nu e însă o regulă, după cum o dovedesc statisticile oficiale. De altfel, nici nu ar avea cum să existe un trend crescător atâta timp cât și natalitatea e în scădere. Așa că, mai puțini copii, mai puțini părinți. În schimb, sumele plătite sunt mai mari pentru că a crescut valoarea alocațiilor.
La nivelul județului, cei mai mulți beneficiari sunt în Baia Mare, 615, în timp ce în Sighetu Marmației sunt 160 de persoane care primesc acest stimulent. Urmează Borșa, cu 67 de beneficiari, Baia Sprie – 60, Târgu Lăpuș – 59, Tăuții Măgherăuș – 39, Vișeu de Sus – 35. În cazul comunelor, Satulung are 27 de beneficiari, Recea – 26, Poienile de sub Munte – 21, Dumbrăvița – 21, Moisei – 18. În ce privește cuantumul sumelor plătite, acestea se ridică la 1,1 milioane lei pentru luna ianuarie, în Maramureș, în timp ce la nivel național stimulentele de inserție pentru creșterea copilului plătite în luna ianuarie 2020 au totalizat 57,04 milioane de lei, suma medie acordată fiind de 625,60 de lei, conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).
Conform legislației în vigoare, stimulentul nu se cumulează cu indemnizația de creștere a copilului și trebuie cerut de părintele care se întoarce la muncă, pentru că stimulentul nu se acordă automat, ca înlocuitor pentru indemnizația de creștere.
Plata stimulentului de inserție se face până când copilul împlinește doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap) – e vorba de durata maximă a concediului de creștere. Totuși, în cazul persoanelor care obțin venituri cu minimum 60 de zile îna­inte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se face până când copilul împlinește 3 ani (respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap). Stimulentul de inserție reprezintă 50% din cuantumul minim al indemnizației stabilit la art.2 alin.(2).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.