Protest spontan la Spitalul de Psihiatrie Cavnic

0
492

Ieri, la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic a avut loc un protest spontan, organizat de angajații spitalului (personalul medical, asistente, infirmiere). Revendicările acestora sunt: noi angajări în spital, conform organigramei, plata normelor de hrană care nu s-a respectat de șase luni, fără discriminări salariale, plata la timp a voucherelor de vacanță.
Președinta sindicatului Sanitas Cavnic, Mihaela Ardelean, a declarat: „Acesta nu este un miting, nu este o grevă. Nu este pe linie de sindicat. Noi avem entitate juridică separată, întrucât între angajați există și persoane neafiliate sindicatului. Prin urmare, personalul medical face protest. De șase luni nu ni s-au dat banii de hrană. Banii de la CAS pe influențe nu au venit. Spitalul suportând creșterile salariale, s-a înglodat în datorii și n-a mai putut plăti norma de hrană. Apoi, noi am intentat proces în instanță pentru neplata voucherelor de vacanță pe anul 2018 și am câștigat. Acum dăm din nou în instanță pentru neplata voucherelor de vacanță pe anul 2019. O altă problemă este că lucrăm sub normativ. Eu fac norma a trei asistente medicale: internare continuă, internări de zi și urgențe. Dacă intervine o urgență, trebuie să las secția descoperită 2-3 ore. Este vorba despre 27 de pacienți care rămân în grija infirmierei. Suntem epuizate. Vă gândiți că lucrăm cu oameni care au probleme speciale. În plus, din puținele asistente care suntem (în prezent, 5 la număr, din 12), unele pleacă pe concedii medicale, de odihnă, de maternitate. De la prea mult stres, ne îmbolnăvim. O altă problemă este discriminarea salarială. Psihologul spitalului are jumătatea salariului asistentei șefe, iar asistenta de farmacie are salariul mai mare decât al farmacistei. Sunt inechități salariale. Cerem Ministerului Sănătății să observe aceste disfunc­ționalități, CAS -ului să respecte legea și să plătească, DSP –ului, să ne ajute”.

Răspunsul primarului din Cavnic

Primarul Vladimir Petruț, prezent și el la protest, a declarat: „La acest miting spontan al spitalului sunt și eu prezent, ca primar. Le-am arătat în acest fel că sunt alături de ei. Nu am nimic împotrivă să-l facă. Consider că în România drepturile trebuie plătite. Omul care muncește trebuie să fie plătit, iar legile, puse în aplicare. Toată lumea trebuie, în schimb, să înțeleagă că, deși spitalul aparține de Consiliul local Cavnic, nu există nici un temei legal, nici fonduri pentru a se asigura aceste diferențe de bani, pentru care CAS Maramureș nu le pune la dispoziție și nu știm de ce. Bineînțeles că oamenii știu că au anumite drepturi care li se cuvin și, evident, sunt revoltați. Consider că trebuie să existe o soluție ca personalul medical să fie plătit, pentru că, din păcate, în ultima perioadă s-au dat niște legi care nu au sustenabilitate și nu suntem informați de unde se vor asigura acești bani. Acestea (protestele) nu sunt decât efectele care decurg din lege. Noi, primăria, în ceea ce privește spitalul, conform legii ar trebui să fim cu 80% salarizarea din venituri și am ajuns la 92%. Spitalul este în subordinea Consiliului local. Pe partea de salarizare însă este atributul CAS să asigure diferența de plată, prin contractul ce-l are cu spitalul. CAS este obligată prin lege să plătească acești bani. În țara asta, există o frică, managerul spitalului nu are curajul să meargă la CAS să ceară banii cuveniți pentru că s-ar putea trezi că se reziliază contractul, pentru că în România s-au obișnuit ca unele puteri să „decimeze” oamenii. Eu cred că prioritate au sănătatea și educația. Iar acei oameni care nu pun în aplicare legea, trebuie să fie trași la răspundere”.
Managerul interimar al Spitalului de Psihiatrie din Cavnic, Marius Mărginean, a subliniat că în viitorul apropiat se vor face angajări pe posturile de brancardieri, infirmiere și asistente medicale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.