Icoane vechi din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea au fost expuse pentru închinare la Baia Mare

0
70

Vineri, 6 martie 2020, de la ora 12,00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a participat, în sala „Sfinții Martiri Brâncoveni” a Muzeului Episcopal din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, la deschiderea celei de a patra ediții a Expoziției de icoană veche „Chipuri din veac în veci”. Expoziția cuprinde 18 icoane pictate în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, de pictori cunoscuți sau necunoscuți și aflate în bisericile monument istoric din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

La vernisarea expoziției au luat parte preoții din Permanența Eparhială, preoți parohi, personalități culturale maramureșene, profesori, elevi și studenți, oameni de cultură și artă.

Despre expoziție și icoană veche au vorbit Dna Monica Mare, directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare, care are o colecție bogată de icoane pe sticlă și lemn, și s-a referit la importantă culturală și religioasă a icoanei, la rolul icoanei în formarea religioasă a familiei și tinerilor, la mesajul pe care îl transmit icoanele. Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a ținut un adevărat curs didactic despre icoană și iconografie, oprindu-se la semantica termenilor de specialitate referitoare domeniul icoanei.

Cu interes a fost urmărit cuvântul Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, care s-a referit la momentul zilei de azi.

„Este o zi binecuvântată și inspirată, pentru că este sub semnul praznicului care se apropie, a Duminicii Ortodoxiei, în care noi arătăm suprema venerație pe care o avem față de sfintele icoane, ca și expresie a Dumnezeului făcut om și pogorât între noi, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Este mărturisirea dreptei credințe în Duminica cultului cinstirii sfintelor icoane în fața tuturor iconoclaștilor și a tuturor celor care au luptat împotriva sfintelor icoane.”

Apoi Preasfințitul Părinte Episcop Iustin s-a oprit asupra iconoclaștilor contemporani, care nu recunosc rolul cultic al icoanelor și luptă pe toate căile pentru înlăturarea icoanelor din școli, din spații publice, din viața socială contemporană, contribuind la desacralizarea lumii de azi. Istoria icoanei este istoria Fiului lui Dumnezeu și a Sfinților Săi și va dăinui atât cât va dăinui Biserica Lui.

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.