Auzim adesea de la pacienţi că medicul le-a spus că au „bila leneşă”. De cele mai multe ori este vorba despre suferinţa unui organ vecin: stomac – cel mai adesea gastrită cu Helicobacter pylori, colon – colon iritabil, ficat – hepatită cu etiologie foarte variată – sau boli digestive destul de rar întâlnite pe la noi: boala celiacă, intoleranţa la lactoză, boala Crohn etc.
În absenţa litiazei biliare, pacienţii se prezintă la consult pentru dureri epigastrice sau în hipocondrul drept cu durată de cel puţin 30 de minute, maximum 6 ore, greţuri şi vărsături, cefalee şi stare de rău, meteorism şi zgomote intestinale accentuate, deranjante etc.
De fapt, „bila leneşă” reprezintă o funcţionare anormală a colecistului sau sfincterului Oddi – cel care închide canalul coledoc la vărsarea lui în duoden; “lenea bilei” afectează 7-20% dintre femei, într-un studiu italian.
Cum diagnosticăm „bila leneşă”?
Analizele de laborator pentru ficat şi pancreas trebuie să fie normale.
Se caută cu scrupulozitate calculi biliari la ecografia abdominală; uneori aceştia, mai mici de 1-2 mm se pot detecta doar la ecoendoscopie şi în acest caz pacientul este trimis la chirurg; funcţionarea colecistului, sau cât este bila de “leneşă” se poate vedea doar la colecistoscintigrafie.
Tratamentul medical, destul de limitat, se bazează pe anxiolitice, care reduc durerea şi cresc contracţiile colecistului şi pe extracte de turmeric care au acelaşi efect.
Tratamentul chirurgical este în creştere pentru “lenea” colecistului, însă comunitatea medicală nu îl recomandă de rutină. Colecistectomia nu o să reducă niciodată balonarea, zgomotele intestinale supărătoare sau intoleranţa la grăsimi.
Despre toate acestea, împreună cu recomandările de tratament, puteţi afla de la dr. Iulia Pop, la Centrul medical Fortis Baia Mare. Programări la 0362-805506, luni, marţi, miercuri, joi şi vineri între orele 10-20 sau la sediul centrului medical Fortis: Baia Mare, Bd. Republicii 41.