În urmă cu aproximativ patru ani, primarul Cătălin Cherecheş se afla la un eveniment la Liceul de Arte din Baia Mare. Nimic nu prevestea anunţul pe care acesta urma să îl facă. Unii au considerat atunci că primarul glumeşte, alţii au crezut că exagerează, prea puţini însă au fost cei care s-au gândit că vor vedea în 2015 un proiect care se califică în finala pentru obţinerea unui titlu care poate schimba prezentul, dar mai ales viitorul comunităţii noastre. Baia Mare Capitală Europeană a Culturii în 2021. Părea atunci doar un vis, o dorinţă curajoasă, ca multe altele. Dar iată, în ultimele luni, s-au făcut paşi pentru realizarea acestui curajos plan. Şi vineri, 11 decembrie 2015, a venit şi vestea: dintre cele 14 oraşe din România înscrise în competiţie, au fost selectate de către juriul european patru: Baia Mare, Timişoare, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Ca rezultat al câtorva luni de analize, studii şi scris de proiecte, muncă asiduă de cercetare şi creaţie a unei echipe, cea a Fundaţiei Baia Mare 2021. Nişte nebuni frumoşi, care au crezut în visul lui Cătălin Cherecheş. Nelipsiţi au fost şi cârcotaşii, cei care nu au înţeles că prin acest proiect vor veni sume considerabile de la comunitatea europeană, prin care dezvoltarea oraşului va cunoaşte un nou capitol. Dar poate asta i-a ambiţionat şi mai mult.
După anunţul făcut la Ministerul Culturii, primarul Cătălin Cherecheş a susţinut la finalul săptămânii trecute o serie de declaraţii publice referitoare la nominalizarea pe lista scurtă. Alături de primar s-au aflat Andreea Ciortea şi Izabella Kis Kasza de la Fundaţia Baia Mare 2021, echipă din care fac parte şi Mihaela Puşnava şi Vlad Tăuşance, ei fiind cei care au conturat proiectul oraşului nostru. Primarul Cătălin Cherecheş a arătat că proiectul de candidatură a municipiului Baia Mare pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii reprezintă în momentul de faţă prioritatea administraţiei băimărene.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: ,,Este cel mai important proiect pe care municipiul Baia Mare îl are în viitorii ani. Este cel mai important proiect pentru municipiul Baia Mare din perspectivă istorică, pentru un oraş care a suferit diverse transformări economice, un oraş care din această nominalizare poate să se reinventeze şi, prin această nominalizare, poate în 2021 să arate că este un oraş care, prin cultură, s-a dezvoltat şi economic şi social. Am visat la acest proiect atunci când poate nimănui din acest oraş nu-i trecea prin minte că Baia Mare ar putea deveni vreodată Capitală Europeană a Culturii. Am adus alături de mine oameni de prestigiu, oameni inimoşi, oameni care au făcut din Baia Mare casa lor. Am adus şi băimăreni şi am adus şi oameni din afara oraşului nostru, dar am adus în primul rând profesionişti care să ofere şi României şi Europei şi lumii un oraş care să găzduiască în 2021 Capitala Europeană a Culturii la cele mai înalte standarde. Este datoria mea azi să le mulţumesc în primul rând celor care fac parte din echipa construită de mine pentru a realiza caietul de candidatură. Vreau să îi mulţumesc lui Vlad Tăuşance, Andreei Ciortea, Mihaelei Puşnava, Izabellei Kis Kasza şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost, din diverse sfere culurale, alături de noi, Teodor Ardelean, Laura Ghinea, reprezentanţi ai instituţiilor culturale, reprezentanţi ai Liceului de Arte din Baia Mare dar nu în ultimul rând vreau să le mulţumesc băimărenilor care au crezut în acest proiect, băimărenilor care au crezut în visul meu şi dorinţa mea de a da acestui oraş o aură şi o amploare aşa cum nu a avut niciodată. Vreau să le mulţumesc şi celor care nu au crezut în acest proiect şi care ne-au făcut în fiecare zi să fim mai buni. Mesajul meu astăzi este că din acest moment acest proiect nu este doar un proiect. Acest proiect este Baia Mare”.
Băimărenii sunt aşteptaţi să se implice activ în susţinerea acestui proiect
Pentru ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021 administraţia locală îşi va canaliza resursele spre acest demers. Primarul Cătălin Cherecheş i-a invitat pe toţi băimărenii să se alăture şi să susţină acest proiect important, mai ales că în mediul online interesul şi sprijinul pentru acest deziderat a atins cote considerabile: ,,De astăzi începând, în oraşul nostru nu există decât un singur drum, acela de a deveni Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Sunt convins că fiecare dintre noi, indiferent de simpatiile sau antipatiile dintre noi, indiferent de modul în care ne raportăm unii la ceilalţi, de azi începând ne vom raporta în mod major, generos la un singur lucru, la Baia Mare şi a deveni Capitală Europeană a Culturii. Avem un demers important de făcut în următorul an, avem lucruri importante de bifat pentru a satisface toate cerinţele juriului pentru a pune în operă tot ceea ce am specificat în caietul de candidatură. Vreau să vă spun că în următorii ani va fi pentru mine proiectul prioritar şi va fi tot ceea ce înseamnă seriozitate majoră în tot ceea ce poate să facă primarul ca şi activitate de zi cu zi. Vom aloca toate energiile, toate resursele financiare şi de orice alt tip pentru a realiza acest obiectiv. Am toată încrederea şi cred foarte hotărât că Baia Mare va fi Capitala Europeană a Culturii în 2021”, a spus primarul Cherecheş.
Oraşele care nu au fost selectate, invitate să se alăture municipiului Baia Mare
Primarul Cătălin Cherecheş a arătat că Baia Mare va fi gazda tuturor oraşelor care astăzi nu au fost incluse pe lista scurtă. Astfel, a invitat reprezentanţii oraşelor nenominalizate să se alăture municipiului Baia Mare pentru a nu lăsa proiectele frumoase pentru cultură să rămână pierdute într-un caiet de candidatură: ,,Este o mare onoare pentru noi să fim alături de capitala României, Bucureşti, să fim alături de capitala Transilvaniei, Cluj-Napoca, să fim alături de capitala Banatului, Timişoara, în această pleiadă de oraşe în care cultura de sute de ani s-a manifestat într-un mod pregnant şi noi să fim acolo, între cei patru. Este pentru noi o mare provocare. Nu vom dezamăgi şi vom face exact ceea ce se prefigurează a fi o adevărată Capitală Europeană a Culturii. Orice pas îl vom face cu seriozitate, cu hotărâre, cu foarte multă iubire faţă de băimăreni, Baia Mare, România şi Europa. Şi Baia Mare nu se va limita la a relaţiona doar în limitele Europei şi va avea o amploare mult mai mare dimensiunea relaţionării. Este pentru mine o bucurie că pot să construiesc pentru oraşul în care m-am născut, oraşul în care trăiesc un astfel de proiect care poate să amprenteze dezvoltarea oraşului pentru sute de ani de acum încolo. Dar mai mult decât atât, este un proiect care se oferă nu doar Băii Mari, ci şi României şi Europei”.
Andreea Ciortea, Fundaţia Baia Mare 2021: ,,Ultimele trei luni au fost pentru mine cel mai intens timp din viaţa mea. Mulţumesc domnule primar că, acum trei luni şi jumătate, m-aţi convins să vin din Sibiu în Baia Mare şi mi-aţi arătat că în Baia Mare se poate face treabă repede şi bine. Au fost trei luni intense în care am muncit cu o echipă minunată, în care am muncit alături de comunitatea băimăreană şapte zile din şapte să avem o pagină de Facebook cu 25.000 de aprecieri, să avem societatea civilă, operatorii culturali, instituţiile publice şi ONG-urile alături de noi. Asta este într-adevăr o reuşită. Felicitări, Baia Mare! Da, într-adevăr ne-am apucat de treabă şi mai avem, pentru că suntem în lista scurtă alături de trei oraşe mari ale României. Sunt convinsă că vom face treabă cu o echipă minunată”.
Izabella Kis Kasza, Fundaţia Baia Mare 2021: ,,Eu aş dori să mulţumesc, în primul rând, comunităţii şi celor care ne-au susţinut. Cum am tot spus în ultimele trei săptămâni, să ne apucăm de treabă, atunci vă zic azi – hai să ne apucăm de treabă. Baia Mare a dovedit că poate să facă lucruri frumoase şi sunt convinsă că în continuare o să avem parte doar de succese”.
Vlad Tăuşance, Fundaţia Baia Mare 2021: „Baia Mare s-a calificat în lista scurtă pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii alături de Timişoara, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Mi-am pus creierul şi sufletul în proiectul acesta, ca director artistic, aproape non-stop în ultimele şase luni. Ne-a ieşit. Mentalitatea de start-up şi încăpăţânarea de a crede au funcţionat”.
Capitala Europeană a Culturii, o premisă bună pentru reîntoarcerea acasă a băimărenilor plecaţi
Primarul a mai spus că titlul de Capitală Culturală Europeană poate reprezenta o premisă importantă pentru ca băimărenii plecaţi din oraş să revină acasă: ,,Acest titlu rămâne amprentat pe blazonul municipiului şi, dacă comunitatea are suficientă inteligenţă, consider acest punct chiar un punct de plecare, nu un punct la care trebuie să ajungi. E doar un punct de plecare din care poţi să evoluezi şi mai mult. Pe lângă cultură trebuie să vorbim şi despre serviciile pe care trebuie să le oferim. Şi aici, fiecare băimărean în parte poate veni cu câteva lucruri foarte concrete în acest sens şi va trebui să participe în această zonă de oferire de servicii. Lucrul acesta va aduce bani în buzunarul fiecărui cetăţean, multor familii de pensionari şi multor tineri, multor oameni care astăzi nu văd o şansă în a rămâne în Baia Mare. Va fi pentru mulţi o şansă să se întoarcă în Baia Mare şi aceasta este premisa importantă în dezvoltarea oraşului”, a mai declarat Cătălin Cherecheş.