Puțină lume din țara Maramureșului Voievodal care să nu îl știe pe Vasile Coman din Cuhea lui Bogdan Vodă. A fost ani în șir mâna dreaptă a legendarului primar Vasile Deac Moșu din Bogdan Vodă. Era secretarul comunei, un jurist tânăr, de care Moșu s-a apropiat și cu care a lucrat foarte bine. A lucrat în mai multe locuri, dar cel mai bine s-a simțit aici, în Bogdan Vodă, satul său natal, în care s-a născut și mama sa, tatăl fiind din Vișeu de Jos, din neamul Burbulanilor.
Azi, Vasile Coman împlinește 70 de ani. A făcut 7 clase în Bogdan Vodă, liceul la Vișeu de Sus, iar Facultatea de Drept la București, după ce a făcut și o școală postliceală de telecomunicații, tot la București. Din 1 august 2013, este membru fondator al Asociației mediatorilor din Maramureșul Voievodal. Are doi copii, un băiat și o fată.
A desfășurat activitate culturală și sportivă deosebită, iar împreună cu regretatul învățător Gheorghe Man din Șieu, pe nedrept dat uitării, a inițiat cunoscuta manifestare culturală „Floare mândră de pe Iza”, care este continuată și azi, cu mare succes, de doamna Man.
De-a lungul anilor a făcut, în calitățile oficiale pe care le avea, zeci de demersuri, alături de Vasile Deac Moșu, pentru realizarea statuii ecvestre a lui Bogdan Întemeietorul Moldovei, până ce aceasta a fost amplasată pe soclu, în 3 noiembrie 2005, în centrul comunei și a cărei inaugurare a avut loc trei ani mai târziu, la 29 iunie 2008, operă a sculptorului Ioan Marchiș.
A participat la toate marile evenimente culturale, istorice, artistice și științifice ale Maramureșului, la unele în calitate de prezentator, a stat de vorbă cu toți președinții României, cu Regele, Mihai și Regina Ana, cu cei mai importanți oameni de știință și cultură ai țării, cu marii poeți și scriitori contemporani. Dar cu cine nu a stat de vorbă? S-a aflat permanent în centrul întregii activități a comunității din Bogdan Vodă și împrejurimi, ca un iubitor și susținător al cetății. Puțini maramureșeni se pot lăuda cu asemenea implicare socio-culturală precum juristul Vasile Coman, care a fost participant nu numai în zona sa, ci și în țară, la toate marile evenimente, inclusiv la târnosirea Catedralei Mântuirii Neamului de la sfârșit de noiembrie 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
Ca să scriem câte lucruri minunate a înfăptuit în deceniile de viață pe care le-a trăit, la câte evenimente a fost martor și participant nu ne-ar ajunge câteva pagini de ziar. Și cum nu putem face asta, îi urăm un sincer La mulți și fericiți ani!