Duminică, 15 decembrie 2019, când Biserica Ortodoxă face pomenire despre Sfinții Strămoși după trup ai Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoți și arhidiaconi.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar și mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Viorel Bud, Pr. Vasile Botiș, Pr. Prof. Florin Hoban, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran, iar la Utrenie au cântat cântăreții din strana Catedralei și Arhid. Ionuț Pleș împreună cu membrii Asociației Tinerilor Ortodocși ai Catedralei Episcopale Maramureșene (A.T.O.C.E.M.).
Cuvântul de învățătură
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit cuvântul de învățătură adresat credincioșilor din biserică, pornind de la Evanghelia duminicii:
„Ne găsim într-un timp binecuvântat de Dumnezeu, într-o perioadă a timpului liturgic, poate cea mai frumoasă și încărcată de semnificații profunde dohovnicești, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Suntem în perioada Postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. O perioadă în care fiecare dintre noi, pe măsura darului, pe măsura pregătirii noastre duhovnicești, ne străduim fiecare din adâncul ființei noastre să pregătim în taina sufletului nostru locul unde urmează să vină și să se sălăşluiască Pruncul Iisus Hristos. Pentru că El s-a Întrupat în urmă cu 2000 de ani, s-a Întrupat întru toate, asemănându-se nouă, în afară de păcat, cum atât de profund ne învață Sfântul Apostol Pavel, Apostolul neamurilor. A venit și s-a Născut într-o peșteră în Betleemul Iudei. De atunci și până astăzi și până în veac, la Nașterea Domnului, fiecare dintre noi ne pregătim și pregătim ieslea sufletului nostru să vină din nou să se Nască în ființa noastră. De aceea, Biserica și Sfinții Părinți au rânduit această perioadă de post, ca o pregustare, ca o pregătire din punct de vedere duhovnicesc, din punct de vedere trupesc pentru ca din nou și din nou să-L primim în adâncul ființei noastre pe Cel Care vine să se facă Fiu al Omului, frate și stăpân al nostru.”
În legătură cu această perioadă sfântă a anului, când se apropie praznicul Nașterii Mântuitorului, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a precizat:
„Cu fiecare duminică ce trece, ne apropiem de praznicul Nașterii Domnului, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Duminica de astăzi este duminica Sfinților Strămoși după trup ai Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. După ce, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, am participat aseară la Concertul solemn de colinde, oferit de patru coruri, iată am slujit astăzi Sfânta Liturghie împreună, ca să facem bucurie credincioșilor care au umplut Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” până la refuz. Suntem în atmosfera sfintelor sărbători, mai este o duminică până la sărbătoarea Crăciunului, și credincioșii se pregătesc, se mărturisesc foarte mulți, se împărtășesc ei și își împărtășesc copilașii și au început să răsune colindele pe pământul binecuvântat al României creștine. În fiecare biserică, în fiecare mănăstire, în fiecare catedrală episcopală se susține câte un concert de colinde. De asemenea, elevii care fac religie în școli, împreună cu profesorii de religie, fac serbare de Crăciun și este o frumusețe unică Crăciunul în România noastră creștină. De altfel, noi ne păstrăm credința, așa cum am făcut și în timpul comunismului. Colindul a răsunat și atunci. N-a putut regimul ateu să oprească acest val uriaș de credință și de convingere creștină a poporului român și de iubire față de Hristos, iar astăzi, mai mult ca oricând, când românii își păstrează, își iubesc și își afirmă tradiția lor creștină, prin aceasta reușind să asigure nemurirea și dăinuirea neamului nostru românesc, iubesc Biserica lui Hristos, iubesc toate valorile noastre sfinte, pentru aceasta, Dumnezeu, Care se Naște an de an în peștera Betleemului, ne aduce binecuvântare cerească, pe pământ pace și între oameni bunăvoire.”
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”