Vineri, 6 decembrie 2019, când Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, mare făcător de minuni, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Rohia, stareţ Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor, cu ocazia hramului Paraclisului de iarnă al sfântului locaş de închinare.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţ şi exarhul mănăstirilor, Arhim. Ghelasie Maxim, economul mănăstirii, Arhim. Pantelimon Ilieş, slujitor al mănăstirii, Protos. Varlaam China, slujitor al mănăstirii, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Dr. Andrei Baboşan, paroh în Tg. Lăpuş, Pr. Ioan Ciceu, proin-protopop al Lăpuşului, Pr. George Udrea, din Constanţa, managerul Coralei „Armonia”, preoţi invitaţi, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Ionuţ Todorca, secretar eparhial, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Bartolomeu Trofin, din Corala „Armonia”, Arhid. Ştefan Ghiuţă, tot din Corala „Armonia”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, Constanţa, cel mai bun cor bărbătesc din lume la Olimpiada internaţională de muzică din anii 2013 şi 2014, dirijată de Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru.
În rândul credincioşilor, care au umplut până la refuz biserica nouă a mănăstirii, unii neîncăpând înăuntru, s-a aflat primarul oraşului Tg. Lăpuş, Mitru Leşe, primar emblemă al judeţului, binefăcător al mănăstirii.
Cuvântul de învăţătură
Un vast şi curpinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, mare făcător de minuni şi ajutătorul celor săraci, de la viaţa sa şi slujirea arhierească. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a prezentat viaţa Sfântului Nicolae de când era mic şi până a trecut la Domnul, minunile pe care le-a făcut cât a trăit pe pământ, ca unul dintre marii Sfinţi ai lui Dumnezeu.
„Este sărbătoare sfântă şi iubită, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Mult iubită de toţi creştinii din toată lumea şi de români în mod deosebit, pentru că cinstim şi prăznuim în cântări şi rugăciuni pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni. Un sfânt mare şi bun, blând şi milostiv, pe care Dumnezeu l-a dăruit Bisericii lui Hristos pentru a fi model de păstorire, pildă de iertare şi iubire, pildă de milostivire. Este o zi binecuvântată şi sfântă, când ne amintim nu doar de Sfântul Ierarh Nicolae, de viaţa şi păstorirea lui, ci ne amintim de faptele lui minunate, înţelegem că este model pentru păstorii de suflete, că este mijlocitorul şi împlinitorul rugăciunilor mamelor care nu au copii, că este ocrotitorul fetelor şi mai ales ocrotitorul copiilor, pentru că de aici se şi trage denumirea lui de „cel bun şi blând”, pentru că Sfântul Nicolae este dătătorul darurilor şi copiii aşteaptă la sărbătoarea lui ca Sfântul Nicolae să le aducă daruri, dacă au fost cuminţi.”
În amintirea sa, a ctitorului care a întemeiat şi ridicat mănăstirea, Părintele Nicolae Gherman din Rohia, a primului ierarh care a târnosit, în 1926, prima biserică a mănăstirii, Episcopul Nicolae Ivan al Clujului, a mai multor stareţi, monahi şi ieromonahi care purtau numele Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, sfătuidu-se cu Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian Maramureşului şi Sătmarului, au hotărât, în 1996, ca materialele din vechea biserică să fie folosite în noua biserică a mănăstirii, iar paraclisul de la demisolul bisericii, care a fost terminat la un an de la punerea pietrei de temelie, să poarte hramul Sfântul Nicolae. Aşa s-a întâmplat, prin voia lui Dumnezeu, ca Mănăstirea Rohia să aibă şi hramul Sfântul Ierarh Nicolae.
Parastas
La sfârţitul Sfintei Liturghii, înainte de otpust, Preasfinţitul Părinte Iustin a oficia slujba Parastasului pentru pomenirea celor care au purtat numele Sfântului Ierarh Nicolae şi au fost apropiaţi ai Mănăstirii Rohia: Episcopului Nicolae Ivan, care a oficiat prima slujbă de târnosire, întemeietorul şi ctitorul Nicolae Gherman din Rohia, preoteasa Maria, copila Anuţa, protosingheli, ieromonahi şi monahi, fraţi de mănăstire, cu numele Nicolae şi nu numai, monahii, care au vieţuit aici.
Distincţii
Şi pentru că Sfântul Ierarh Nicolae este aducătorul de daruri nu numai pentru copii, ci şi pentru cei mari, cu merite deosebite în activitatea lor, Preasfinţitul Părinte Episcocp Iustin a „dăruit” câteva distincţii unor personalităţi prezente la această Sfântă Liturghie de hram.
Astfel, Părintele Arhimandrit Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, care, alături de părintele stareţ Macarie Motogna, supraveghează şi se îngrijeşte de tot ce se construieşte aici, Mănăstirea Rohia fiind într-un şantier continuu, a fost distins, în semn de preţuire şi recunoştinţă, cu Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, a doua distincţie ca importanţă a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
De asemenea, Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru, dirijorul Coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, cea mai bună corală preoţească din ţară şi cel mai bun cor din lume doi ani la rând, toţi componenţii iubitori ai Maramureşului, unde au susţinut mai multe concerte de-a lungul anilor, a fost distins tot cu Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, o cruce care are în alcătuirea sa doar elemente maramureşene.
Primarul Mitru Leşe al oraşului Tg. Lăpuş, oraş care are în componenţa 13 localităţi, din care 12 sate, în care s-a îngrijit ca să fie asfaltată fiecare uliţă, în total peste 300 km de drumuri şi uliţe asfaltate, şi care ajută foarte mult mănăstirea, fiind un binefăcător al acesteea, a fost distins, în Anul Omagial al Satului Românesc în Patriarhia Română, cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”, scoasă în acest scop.
După Sfânta Liturghie, Corala „Armonia” a susţinut un miniconcert de colide.
Sâmbătă, 7 decembrie 2019, Mănăstirea Rohia găzduieşte colocviul „Poetul Ioan Alexandru şi Maramureşul”, la care iau parte oameni de cultură şi iubitori ai operei marelui poet, care a iubit mult Mănăstirea Rohia şi pe vieţuitorii ei, precum şi întreg judeţul.