Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, când îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, cel întâi chemat la apostolat de Mântuitorul Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia hramului la biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare, paroh Pr. Indrei Buda, în fruntea unui sobor important de preoți și diaconi și a rostit cuvânt de învățătură.
Sfânta Liturghie Arhierească
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin s-a bucurat de o primire deosebită făcută de preotul paroh, consilierii parohiali și credincioșii prezenți la biserică, care l-au întâmpinat cu mare bucurie, așa cum o fac în fiecare an, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin fiind prezent la fiecare hram al bisericii.
Soborul slujitor a fost alcătuit din Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru și pictură bisericească, fost slujitor la această biserică, Pr. Milan Bălan, consilier eparhial al Sectorului teologic-educațional, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Cristian Rusu, consilier cultural la Episcopia Oradiei, Pr. Viorel Bud, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Gheorghe Codrea, de la biserica „Buna Vestire” din Baia Mare, Pr. Ioan Gheorghe Stanciu, pensionar, îmbisericit la acest sfânt locaș de închinare, Pr. Indrei Buda, parohul credincioșilor din această parohie, arhidiaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul mixt al bisericii, dirijat, de la înființare, de Prof. Adrian Iercoșan.
Biserica a fost arhiplină de credincioși veniți din întreg orașul pentru a se ruga împreună cu Întâistătătorul Eparhiei și pentru a lua binecuvântare.
Cuvântul de învățătură
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioșilor din biserică despre sfinții români prezenți în calendarul bisericesc ortodox, scriși cu literă de culoare albastră, despre viața Sfântului Apostol Andrei, despre întâia chemare a Sfântului Andrei ca să devină primul Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos, despre prezența Sfântului Apostol Andrei în Scitia Minor (Dobrogea de azi), unde a încreștinat pe locuitorii acestui ținut, le-a sfințit preoți și episcopi, despre misiunea apostolească a Sfântului Andrei în alte ținuturi, despre răstignirea sa pe o cruce în formă de X, care îi poartă numele, despre Sfintele sale Moaște și locurile pe unde au fost duse, despre aducerea Capului Sfântului Apostol Andrei în România de două ori.
„Să ne aplecăm puțin și asupra unor învățături pe care le-am putea reține din viața, activitatea, din propovăduirea, din pilda Sfântului Apostol Andrei, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Am putea să gândim și să credem în felul următor, cercetând și descoperind viața Sfântului Apostol Andrei: după 2000 de ani vedem că pământul României este o grădină a Maicii Domnului; că Evanghelia lui Hristos propovăduită de Sfântul Apostol Andrei, botezătorul românilor și ocrotitorul României, a rodit în chip minunat; că românii s-au încreștinat în lumină, nu în mod forțat, nu cu sabia, nu la porunca împăratului, ci s-au încreștinat în mod natural, în mod firesc, pentru că aveau o spiritualitate și o preocupare pentru viața de dincolo, iar Evanghelia a fost un răspuns la neliniștile și la preocupările românilor și au primit Evanghelia cu brațele deschise, cu toată ființa și cu toată credința lor; de aceea a și rodit atât de frumos; Sfântul Apostol Andrei a fost primit bine de acești locuitori ai Dobrogei de azi și în dar ne-a lăsat lumina Evangheliei lui Hristos. Și ne-a învățat cuvântul și adevărul că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu celui viu”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Mulțumiri
Părintele Indrei Buda a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin pentru prezență, soborului și tuturor celor care au făcut această zi de praznic o sărbătoare frumoasă a parohiei și o zi de neuitat pentru credincioși.
În dar din partea parohiei, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a primit o icoană a Maicii Domnului pe lemn, realizată în ulei de pictorul Constantin Bucur, cel care a pictat și biserica.
Andrei Fărcaș,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”