Anotimpurile lirice ale lui Cosmin Lauran

0
417
Cosmin Lauran, pr. Florin Codrea, Monica Cândea, Gheorghe Pârja

O atmosferă caldă, prietenească, încărcată cu lirism, aşa a fost întâlnirea cu poezia “cosminică” a lui Cosmin Lauran. Acesta şi-a lansat recent la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, volumul de poezii “Anotimpuri cu tine”. Pe lângă discursurile oficiale rostite într-un astfel de cadru, cei prezenţi au fost angrenaţi în spiritul ludic al poeziei lui Cosmin Lauran, iar la final, autorul a oferit un moment artistic cu chitara, cu melodiile de folk compuse de el pe versurile sale. Pe scurt, un eveniment de suflet pentru inimile celor însetaţi de frumos.

“Portretul unei deveniri continue”

“Alături de preocupările teologice profunde, secondate de o permanentă preocupare cultural-filozofică, dar mai ales de căutările artistice concretizate în numeroase lucrări de factură muzicală, autorul nu abandonează nicio clipă preocuparea de a-şi cosmetiza parcursul existenţial prin recursul la poezie. Azi avem de-a face cu poezia în starea ei cosminică. E un temperament artistic, liber şi nonconformist, meditativ şi preocupat de adâncimi, de adâncimi inaccesabile în aparenţă, Cosmin nu disimulează nici într-un fel angoasele meditaţiilor existenţiale care îl acaparează şi îl provoacă aproape permanent… Autorul vomului Anotimpuri cu tine reuşeşte să schiţeze prin secretă alchimie interioară portretul unei deveniri continue”, a punctat preotul Florin Codrea, cel care a moderat evenimentul.
Prof. dr. Monica Cândea a accentuat că participanţii la eveniment au avut de-a face cu “o lecţie de poezie” care nu se învaţă la şcoală, ci la întâlnirile cu cei care “care ne îndeamnă să citim ceva nou şi să recitim poezie”.

“Există o poetică

a misterului, există multe coordonate care pot fi regăsite în versurile din acest volum care nu e omogen, ci e unul al încercărilor, al experimentelor mai multor vârste, dar toate vorbesc cu un spirit ludic deosebit, o abilitate extraordinară de a folosi limbajul poetic. Versurile vădesc că autorul e un cititor consecvent de poezie”, a spus prof. dr. Monica Cândea.
“Putere exigentă faţă de cuvânt”
Pe de altă parte, scriitorul şi ziaristul Gheorghe Pârja, a arătat că “atunci când mi-a dat Cosmin volumul, am avut o prudenţă să îl citesc. Am citit a doua oară cartea şi mi-am dat seama că există fior liric. Această carte dacă nu era scrisă cu rigoarea interioară putea să alunece în sentimentalism, în romanţă. Recitind cartea şi asumându-mi gândul să scriu această prefaţă mi-am dat seama că există o putere exigentă faţă de cuvânt”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.