Atenţionare privind consumul de carne în pensiunile din Maramureş

0
188

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş a trimis primăriilor din judeţ o informare. Aceasta face referire la preparatele culinare din carne, provenită din exploataţiile proprii, şi care sunt servite în pensiunile maramureşene.
Astfel, având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, reprezentanţii Serviciului control siguranţa alimentelor informează administraţiile locale despre modul în care carnea de porcine şi ovine, obţinută din sacrificarea animalelor provenite din exploataţia familială care deţine pensiune/punct gastronomic local, poate fi utilizată la obţinerea preparatelor culinare servite în hrana turiştilor. Legislaţia sanitar-veterinară în domeniu a fost actualizată în sensul că: pensiunea turistică, indiferent de specific, este o unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare, în care se desfăşoară activităţi de cazare, precum şi recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animală şi nonanimală, provenite din exploataţia agricolă familială sau din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi servirea alimentelor gătite în incinta proprie. Apoi, carnea de suine şi ovine obţinută din sacrificarea animalelor pentru consum propriu poate fi utilizată la preparatele culinare care sunt servite în hrana turiştilor în următoarele condiţii: animalele au fost crescute numai în exploataţia proprie; animalele sunt identificate şi înregistrate conform legislaţiei în vigoare; exploataţia proprie deţine cod de exploataţie; medicul veterinar oficial a efectuat examenul animalului viu, înainte de tăiere, precum şi al cărnii şi organelor, după tăiere, iar rezultatul acestor examinări este corespunzător; medicul veterinar înregistrează aceste examene într-un registru special, menţinut de către proprietar la nivelul pensiunii. Registrul trebuie să fie ştampilat şi parafat de către medicul veterinar după examinarea fiecărui animal, a cărnii şi a organelor rezultate. De asemenea, acesta trebuie să conţină informaţii cu privire la data examinării animalului înainte de sacrificare, specia, codul de identificare a animalului, kilograme de carne admise pentru consum uman, kilograme de carne improprii consumului, dar şi motivul pentru care s-au declarat astfel, dar şi rezultatele examenelor de laborator. Nu în ultimul rând, poate fi folosită la prepararea alimentelor servite în hrana turiştilor şi carnea provenită de la păsări şi lagomorfe (n.r. rozătoare – ex.iepuri) crescute şi sacrificate în exploataţia proprie. Punctul gastronomic local – unităţi reprezentate de bucătăriile particulare din incinta locuinţelor aflate în mediul rural, unde se prepară şi se servesc produse culinare, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane; produsele culinare trebuie preparate din materii prime provenite cu preponderenţă din producţia primară, de la nivelul exploataţiei proprii, precum şi de la producătorii locali sau din unităţi autorizate sanitar-veterinar.
La nivelul punctelor gastronomice locale se aplică aceleaşi cerinţe în ceea ce priveşte carnea, precum cele specificate pentru pensiunile turistice. Nerespectarea prezentelor măsuri atrage, după caz, sancţionarea contravenţională sau penală, conform normelor în vigoare. Administraţiile lo­cale sunt rugate de reprezentanţii DSVSA să aducă la cunoştinţa proprietarilor de pensiuni/ puncte gastronomice locale toate aceste reglementări.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.