Doar 12 % din tăticii maramureşeni au ales să intre în concediu de creştere a copiilor. Numărul e mic în comparaţie cu cel al mămicilor. Studiile recente demonstrează însă că taţii care aleg să stea în primele zile alături de bebeluş stabilesc o legătură emoţională mai mare cu acesta.
Condiţii pentru acordarea concediului de creştere a copilului
La începutul lunii septembrie, în evidenţele AJPIS se înregistrau 4.542 de părinţi care se aflau în concediu de creştere a copilului. Din totalul acestora, 3.966 erau mămici, iar 576 – tătici. Practic, doar 12% din tătici aleg să rămână acasă să îşi crească micuţii. Potrivit legislaţiei, proaspătul tată poate să beneficieze de concediu paternal conform Legii concediului paternal nr. 210/1999. Acest concediu e de cinci zile lucrătoare, iar dacă e asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, atunci va primi o indemnizație egală cu salariul pe care l-ai fi primit în timpul pe care îl petrece cu nou-născutul. Acest drept se acordă oricărui tată, indiferent dacă e sau nu căsătorit și indiferent dacă e tatăl natural al copilului sau tatăl adoptiv.
Concediul de creștere a copilului poate să aibă între o lună și doi ani, după caz. Pentru a putea beneficia de acest tip de concediu, mama sau tatăl trebuie să dovedească faptul că a lucrat cel puțin 12 luni în ultimii doi ani de dinaintea nașterii celui mic. De asemenea, alte condiţii ar fi: să fie cetățeni români, străini sau apatrizi (adică fără cetățenie); să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României; să locuiască în România împreună cu copilul pentru care solicită acest drept și să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestui copil.
Valoarea indemnizaţiei de creştere a copilului

La stabilirea bazei de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile realizate de persoana îndreptăţită. Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Chiar dacă ea se calculează ca procent din media veniturilor nete, nu poate fi sub 1.250 de lei și nici peste 8.500 de lei.
La începutul lunii mai 2019, în OUG nr. 111/2010 a apărut o modificare de bun augur pentru părinții care solicită indemnizația la al doilea concediu de creștere, la mai puțin de un an de la încetarea primului concediu: aceasta poate fi egală cu cea de la primul concediu, chiar dacă din calcule ar ieși o indemnizație mai mică decât cea primită la primul concediu de creștere.