Sezonul de vizitare se încheie la Muzeul Satului. Momentul va fi marcat în mod oficial printr-un târg organizat astăzi, 26 octombrie. Vor participa meşteri populari, dar şi producători ce vor aduce cu ei bucate alese din cămară, pregătite pentru iarnă. În premieră, copiii vor fi implicaţi în diferite ateliere tradiţionale, în timp ce părinţii lor se vor delecta cu meşterii populari şi cu producătorii. Astfel, micuţii vor fi angrenaţi în acţiuni precum: desfăcatul mălaiului sau chiar prefacerea strugurilor în must. Managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Monica Mare, promite că, deşi oficial se închide sezonul de vizitare în satul de pe deal, evenimentele culturale vor continua în acest spaţiu. Următorul mare eveniment: “Crăciun în Maramureş” unde sunt aşteptaţi sute de participanţi. Detalii despre acţiunile aflate în derulare în satul din inima oraşului ne-a oferit într-un interviu managerul Monica Mare.
R: Cum va fi marcată închiderea sezonului de vizitare la Muzeul Satului?
M.M.: Dacă în credinţa populară anul este împărţit în două anotimpuri: vara şi iarna, şi dacă de Sfântul Gheorghe deschidem sezonul de vizitare în satul de pe deal, ne-am gândit ca de Sfântul Dumitru să închidem sezonul de vizitare, organizând un eveniment, un târg în care să participe meşterii populari cu diferite produse de artizanat, dar şi producătorii care să vină cu ce au pregătit ei pentru iarnă: zacuscă, legume. Pentru prima dată, pentru copii au fost pregătite ateliere diferite. În timp ce părinţii lor cumpără sau se delectează cu ce au adus meşterii, micuţii vor participa la ateliere tradiţionale: de desfăcat mălai, înşirat poame pentru iarnă, de sculptat dovleci sau de stors struguri, să vadă şi ei cum se făcea mustul odinioară şi chiar să guste din mustul pregătit de ei. Atmosfera va fi întreţinută de copiii de la Palatul Copiilor din Baia Mare care vor cânta şi vor juca în aşa fel încât satul de pe deal să răsune ca într-o zi de sărbătoare.
R: Vor mai putea fi vizitate căsuţele din satul de pe deal după această dată?
M.M.: Dacă vremea este favorabilă şi nu sunt ploi, noi vom mai ţine deschis Muzeul Satului. Chiar şi în perioada iernii pentru grupuri de vizitatori deschidem câte o căsuţă din fiecare zonă etnografică şi acestea mai pot fi vizitate dacă vremea rămâne bună.
An prolific pentru satul din inima oraşului

R: Cum a fost sezonul de vizitare din acest an?
M.M.: Încă nu am făcut bilanţul pentru că nu e chiar sfârşitul anului. Din câte am discutat cu colegii noştri care ţin evidenţa vizitatorilor au fost. Şi foarte mulţi străini, dar şi grupuri de vizitatori veniţi special pentru atelierele noastre, dar şi să viziteze obiectivele noastre de arhitectură tradiţională.
R: Aţi avut un an prolific pentru că s-au desfăşurat multe activităţi interesante.
M.M.: Pe lângă evenimentele culturale am reuşit să facem şi activităţi de restaurare, de conservare. Chiar acum au venit trei icoane pe care le-am trimis spre restaurare. Sunt foarte bine făcute. Am lucrat pe partea de restaurare a obiectivelor de arhitectură tradiţională. Am lucrat şi la case cu draniţă, cu paie. Acum sunt în derulare lucrările la o casă cu stuf, casa Tămăşeşti, ceea ce este o mare realizare, pentru că este dificil să găsim meşteri şi stuf pe acest segment. De aceea cred că putem încheia lucrările la acest capitol de restaurare cu un bilanţ bun.
R: Care au fost cele mai semnificative acţiuni?
M.M.: Dacă vorbim de proiectele culturale, am putea să ne amintim începând din ianuarie de activităţile prilejuite de Unirea Principatelor şi de atelierele care se desfăşoară în secţia pavilionară a muzeului nostru unde şcolile vin pe bază de programări la atelierele educaţionale pe care le avem. Ar mai fi activităţile legate de Mărţişor, de Paşti, deschiderea muzeului de Sfântul Gheorghe, Zilele Maramureşului, Zilele Iei, serile de teatru în luna august în parteneriat cu Teatrul Ararat, şezătorile, claca la coasă, preparatul silvoiţei. Au fost multe activităţi în care am reuşit să dăm viaţă acestui muzeu, să nu fie doar un obiectiv de vizitat, ci unul unde poţi petrece timp de calitate, poţi participa la activităţi culturale şi educative.
Evenimentele continuă…
R: Chiar dacă oficial se închide sezonul de vizitare veţi continua să daţi viaţă satului de pe deal şi în următoarele luni?
M.M.: Urmează unul din cele mai importante evenimente derulate de Consiliul Judeţean în parteneriat cu instituţiile de cultură, Crăciun în Maramureş care aduce mii de turişti la noi în sat. Se va desfăşura în 21 decembrie. Apoi, dacă iarna va fi favorabilă şi va fi zăpadă, vom da din nou drumul la săniuş pe uliţele satului.