Vișeurile Europei – punte între culturi

0
104

Zilele acestea, la Vișeu de Sus s-a desfășurat prima etapă a unui proiect inovator, ce își propune să creeze o punte culturală între orașul Viseu din Portugalia și orașul Vișeu din Maramureș. Proiectul aparține coregrafului Romulus Neagu, care trăiește de mulți ani în orașul portughez și care, prin intermediul artelor performative contemporane, propune un proiect coregrafic despre tezaurul etnografic a două comunități distanțate geografic, dar apropiate printr-un “fir de coincidență și curiozitate ortografică”: Viseu.
Romulus Neagu este deținător al mai multor premii de interpretare și creație, lucrările sale coregrafice fiind prezentate în diverse festivaluri de dans si teatru din lume. A absolvit cursurile Liceului de Coregrafie Floria Capsali din București, apoi a aprofundat studiul dansului contemporan cu unele dintre cele mai importante nume din domeniu. În 1997 a beneficiat de o rezidență coregrafică în Lisabona, organizată de Arcub București și Forum Dança Lisboa. În intervalul 1989 – 1999 a colaborat cu Opera Română Craiova, Orion Balet-București, Opera Națională București și Ventura Dance Company (Elveția). În 1999 s-a stabilit în Portugalia și până în 2011 a fost interpret în Compania Paulo Ribeiro, participând de asemenea și în proiecte conduse de José Wallenstein, Nuno Rebelo, Benvindo Fonseca, John Mowat, Cláudio Hochman, Né Barros (Balleteatro-Porto), André Braga (Circolando-Porto), Ricardo Pais (Teatro Nacional São João-Porto), Madalena Victorino, etc. În coproducție cu diferite instituții a realizat o serie întreagă de proiecte, dintre care se evidențiază: “O ensaio de um Eros possível”, “A invisibilidade das pequenas percepções”, “Alibantes”, “Stretto”, “Banco do Tempo”, filmul coreografic “Perpetuum…” în colaborare cu Constantin Georgescu și “Unbounded”.
Artist asociat al Teatro Viriato-Viseu, în 2017 a creat spectacolul comunitar “Fibras Longas” și a fost coordonator-coregraf al proiectului P.E.D.R.A. În 2018 a realizat proiectul “Nados Vivos” pentru Companhia Nacional de Bailado-Lisboa. Dezvoltă o permanentă activitate pe­dagogică în domeniul dansului. Este, totodată, fondator și director artistic al Asociației Culturale INTRUSO, un proiect de creație și intervenție artistică.
Proiectul propus de Romulus Neagu reprezintă o formă diferită de abordare a tematicii identității personale/sociale și relația sa cu memoria individuală/colectivă.
Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus, director Anuța Pop, este partener al proiectului. Prima etapă s-a desfășurat săptămâna trecută și a fost dedicată unei perioade de cercetare și investigare artistică în zona Vișeului de Sus, cu scopul de a intra în con­tact cu realitatea socio-culturală din teritoriu, cu diverse asociații și grupuri cultural-folclorice din zonă, cu artiști populari și/sau profesioniști, consultanți sau cercetători pe probleme de folclor. Astfel, artistul, cu sprijinul instituției partenere, a descoperit Vișeul și Valea Vaserului, o parte din istorie, tradiții, legende, a avut întâlniri cu tineri din comunitatea locală, din diferite grupuri de dans (popular și modern) și a realizat un prim work­shop de mișcare. A fost o săptămână plină, în care s-au pus bazele unei viitoare colaborări artistice și culturale între două orașe cu același nume, aflate la peste 3000 km distanță.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.