Lansarea cărţii satului Cărbunari

0
457
Preotul Vasile Trif a primit titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Dumbrăviţa

Joi, 26 septembrie 2019, la căminul cultural din satul Cărbunari, comuna Dumbrăviţa, în faţa întregului sat, a fost prezentată cartea “Monografia satului Cărbunari”, scrisă de preotul pensionar Vasile Trif.
În cele 300 de pagini, autorul a adunat informaţii preţioase despre istoria localităţii şi a familiilor de aici. Prin luările de cuvînt ale invitaţilor din Baia Mare, a fost scoasă în evidenţă munca de cercetare în bibliotecă şi arhive făcută de părintele Vasile Trif, pentru satul său, pentru cei care există şi pentru cei plecaţi. A fost lansată cartea-document “Mo­nografia satului Cărbunari”, care are motoul “…Cei ce nu mai sînt aici cu noi, continuă să trăiască în noi”.
Iată ce scrie autorul în primul capitol: “Dacă încă trăim şi sîntem vii, înseamnă că avem rădăcini. N-am văzut un fir de iarbă viu fără rădăcină. Dacă rădăcinile uneori nu sunt vizibile, nu înseamnă că ele nu exisă. Nu suntem un neam fără rădăcini şi fără istorie. Trecutul, prezentul şi viitorul reprezintă viaţa oamenilor. A neglija trecutul înseamnă a neglija viaţa noastră. Am început această osteneală de a căuta rădăcinile acestui sat şi ale oamenilor care au trăit şi trăiesc aici. (…) Răscolind documentele vechi, atîtea cîte s-au păstrat, pe care unii le-ar fi dorit pierdute, şi căutînd informaţii de la cei trăitori în acest sat Cărbunari, îi dau dreptate istoricului Nicolae Iorga care scria că avem “… o istorie de ţărani. De ţărani cu pămînt şi fără, de ţărani cu carte şi fără carte, de ţărani care au muncit numai cu braţele, păstrînd obiceiurile şi îmbogăţind limba…” Lucrarea mea, “Monografia satului Cărbunari”, este izvorîtă din iubire faţă de oamenii acestui pămînt din toate vremurile. (…) Ca un dar de suflet, ca un document de identitate, las celor de azi şi celor care mîine vor trăi la Cărbunari această carte. Vor găsi în ea rădăcinile lor, cum au trăit, cum au rezistat, cum au gîndit, cum au păstrat şi muncit acest pămînt”.
Despre carte şi autorul ei au vorbit: prof. univ. dr. Georgeta Corniţă, subprefectul Alexandru Cosma, prof. Pamfil Bilţiu, prof. univ. Viorel Pop, editorul Cristian Mareş, prof. Vasile Leschian (fost învăţător în sat), protopopul Fabian Coroian.
În finalul manifestării, a avut loc un spectacol dat de artişti locali, alături de care s-a aflat taragotistul Dumitru Dobrican. Autorul a dăruit cîte o carte fiecărei familii din sat, mulţumind companiei UACE Dumbrăviţa pentru sponsorizare. Gazdele le-au oferit participanţilor o masă cu sarmale calde, ţuică şi vin.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.