Vineri, 20 septembrie 2019, într-o atmosferă distinsă şi emoţionantă, în sala mare de spectacole de la Casa de Cultură „Vasile Grigore Latiş” din Tg. Lăpuş, cu participarea unui numeros şi entuziast public, în special tineri – a avut loc o întîlnire de excepţie a cititorilor cu poeţi şi scriitori consacraţi, condeieri de vază ai literaturii române, în organizarea de excepţie a Asociaţiei cultural-educative „Ţara Lăpuşului”. Moderator şi prezentator a fost poetul şi managerul Editurii „Grinda”, Gabriel Cojocaru.
Proiectul “Întoarcerea cărţilor la sate” a debutat la Tg. Lăpuş sub cele mai frumoase auspicii. Invitaţii şi gazdele, deopotrivă, au urmărit un veritabil spectacol-cenaclu în care s-a citit poezie, proză, s-au prezentat cărţi, s-a cîntat folk şi muzică populară. În deschidere, dl. Cojocaru a spus, printre altele: “Astăzi vom desfăşura programul “Întoarcerea cărţilor în satul românesc”. Este vorba despre celebrarea celor două momente importante pentru cultura românească – “Anul Internaţional al Cărţii” şi respectiv, “Anul satului românesc”.
“Eu, Gabriel Cojocaru, iniţiator al acestui program şi producător al Editurii “Grinta” din Cluj-Napoca, vă mulţumesc pentru participarea dvs. aici. De la Sighetu Marmaţiei avem două poete extraordinare pe Nina Hoza şi Ileana Pop Nemeş, care îşi vor susţine volumele de poezii, vor recita sau vor citi cele mai apreciate creaţii ale lor. Urmează apoi prof. dr. Valeria Bilţ din Tg. Lăpuş, prozator. Îl avem lîngă noi pe poetul Daniel Bozga, un talentat poet şi un apreciat pictor, pe Nuţu Bota din satul Libotin, comuna Cupşeni. Şi lista noastră continuă. Tot de la Cluj-Napoca a venit poetul Florin Otrocol. Desigur, au venit scriitori şi din alte localităţi. Vorbim despre un artist mai complex care totodată este poet şi prozator, fotograf, este marele Alexandru Uiuiu din Bistriţa, aici de faţă”.
Un moment forte al întîlnirii l-a constituit evoluţia scenică a cantautorului Ducu Hotima din Cluj-Napoca, de sorginte lăpuşeană. Pe această scenă a cîntat minunat Cenaclul “Adrian Păunescu” de la Liceele Teoretic “Petru Rareş” şi “Grigore C. Moisil” din Tg. Lăpuş, precum şi Ansamblul “Tradiţii Lăpuşene”, coordonator prof. Viorica Costenar. A cîntat şi încîntat publicul, tînăra de 12 ani, Iulia Ioana Vlad. Pe scenă, la cuvînt a urmat prof. dr. Valeria Bilţ, care şi-a prezentat o parte a unui roman al său cu acţiune tragică, petrecută în localitatea Perugia din Italia. Au citit din creaţiile proprii: Nicoleta Botiş, Robert Măgălău şi Ştefania Sas.
Concluzionînd, putem afirma cu toată certitudinea faptul că întîlnirea cititorilor cu scriitorii de la Tg. Lăpuş, a fost o remarcabilă reuşită.