Mesajul prefectului

0
575

Dragi maramureşeni, ne pregătim pentru două sărbători dragi românilor, cea a Sfântului Andrei şi Ziua Naţională a României.
Se împlinesc 25 de ani de când marcăm Ziua Naţională a României pe 1 Decembrie. Este momentul când sărbătorim împlinirea luptei de veacuri a poporului român, pentru a fi unit între graniţele aceleiaşi ţări. Este momentul când marcăm Marea Unire, act istoric la care şi-au adus o importantă contribuţie şi locuitorii din Ţara Maramureşului, din Lăpuş, Chioar şi Codru. Prin George Pop de Băseşti şi Vasile Lucaciu, dar şi prin aportul altor patrioţi, acest colţ de ţară şi-a pus amprenta asupra cursului pe care istoria l-a luat la 1 Decembrie 1918.
În noiembrie 1918, în fiecare sat din Maramureş s-au constituit gărzi naţionale. Pe 22 noiembrie, la Sighetu Marmaţiei a fost organizată o adunare naţională românească cu peste 10.000 de participanţi, care au ales delegaţii maramureşeni la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia şi membrii Sfatului Naţional Român din Maramureş, condus de Vasile Chindriş. Ilie Lazăr a fost un alt maramureşean de seamă, trimis ca delegat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. La 1 Decembrie, maramureşenii au votat Rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, însă au protestat la urarea lui Ştefan Cicio Pop: “Trăiască România Mare de la Nistru şi până la Tisa!”, căci doreau din suflet ca România să cuprindă în hotarele ei şi Maramureşul românesc din dreapta Tisei. Şedinţa a fost deschisă de octogenarul preşedinte George Pop de Băseşti, care a rostit: “Acum, Doamne, slobozeşte pe robul Tău, că văzură ochii mei mântuirea neamului românesc”. Apoi a izbucnit în plâns, Ştefan Cicio-Pop trebuind să preia conducerea şedinţei. În faţa poporului, în locul în care au fost traşi pe roată Horia şi Cloşca, moţiunea şi votarea au fost citite de episcopii ortodox, Miron Cristea şi greco-catolic, Iuliu Hossu.
Printre cei care au avut un considerabil aport la înfăptuirea Marii Uniri nu trebuie uitat Vasile Lucaciu, cel datorită căruia Şişeştiul a devenit un cunoscut punct de rezistenţă şi afirmare românească. Pe frontispiciul impunătoarei biserici de piatră, începută în anul 1885 şi sfinţită în 27 august 1891, părintele Vasile Lucaciu a săpat adânc cuvintele: „Pentru Sfânta Unire a Tuturor Românilor”. În perioada în care făcea parte deja din conducerea Partidului Naţional Român, având şi calitatea de secretar general, era perceput în România ca un erou, vorbindu-se dese­ori despre curajul, consecvenţa şi sacrificiul său în cauza românilor de peste munţi. Părintele Lucaciu a fost autorul moral al Memorandului Românilor şi unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai mişcării naţionale pe care acest document de importanţă covârşitoare a generat-o.
Pentru noi, astăzi, Ziua Naţională este un moment al emoţiei şi al bucuriei, al solidarităţii şi al dragostei între cetăţeni. În astfel de clipe îndreptăm un gând bun către semenii noştri, fie că sunt lângă noi, fie că sunt plecaţi departe, spre a asigura mijloacele de trai pentru familiile lor. În astfel de clipe ne reamintim că facem parte din acelaşi neam şi că avem o datorie faţă de această ţară: aceea de a fi corecţi, cinstiţi şi de a munci cât mai bine.
Dragi maramureşeni, vă urez să petreceţi sărbători frumoase şi liniştite alături de cei dragi. La mulţi ani, Maramureş! La mulţi ani, România!
Cu ocazia zilei Sfântului Apostol Andrei Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, le urez tuturor celor care poartă numele de Andrei, Andreea sau derivatele lor, “La mulţi ani!”, multă sănătate şi fericire.

Ing. Anton ROHIAN, prefectul judeţului
Maramureş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.