Puţină lume ştie faptul că Biserica ortodoxă din satul Dumbrava (preot paroh Daniel Hodja), aparţinător oraşului Tg. Lăpuş, are elemente care o fac unică, şi asta după aprecierile unor iconografi, istorici şi etnografi. În mijlocul bisericii, impresionează candelabrul artizanal, adevărată operă de artă, cu dimensiunile de 2.5×3 m şi greutatea de 150 kg, realizat din zece trofee de cerb. A rămas însă pentru veşnicie povestea fostului preot din sat, Ioan Cosma, care în anul 1980 a sfidat restricţiile din partea puterii comuniste şi a construit, fără nici o aprobare oficială, două lăcaşuri de cult, la Dumbrava şi la Stoiceni, alt sat aparţinător oraşului Tg. Lăpuş, plus mănăstirea Şatra.
Cu un curaj ieşit din comun, preotul Ioan Cosma i-a cerut pictorului să zugrăvească în scena Iadului, de la intrarea în biserică, figurile dictatorilor Hitler, Stalin şi Lenin. Această imagine poate fi văzută de oricine.
Povestea acestui preot este incredibilă, iniţiativa de a construi biserici şi mănăstiri era tratată de autorităţile comuniste ca fiind echivalentă cu subminarea economiei naţionale. Preotul Ioan Cosma a fost instalat paroh la Dumbrava în anul 1973, primind spre îngrijire sufletească şi credincioşii din satul Stoiceni. La puţină vreme de la numirea sa ca paroh al acestor două localităţi, părintele a luat decizia să ridice cîte o biserică nouă, din cauza faptului că vechile biserici din lemn erau depăşite ca spaţiu şi condiţii pentru oficierea slujbelor şi pentru rugăciunea credincioşilor.