Admirăm construcţia Centrului monahal şi cultural „Nicolae Steinhardt” de la mănăstirea Rohia şi sîntem impresionaţi. Din anul 2008, la iniţiativa PSale JUSTIN SIGHETEANUL, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, la Mănăstirea „Sfînta Ana” de la Rohia – Tg. Lăpuş – obştea monahală a demarat construirea acestei construcţii impunătoare, pe un amplasament greu, cu teren abrupt şi stîncos.
Aici se vor putea organiza de acum „Zilele Nicolae STEINHARDT”, expoziţii cultural-religioase, lansări de carte, forumuri şi conferinţe, concerte de muzică simfonică, religioasă, tradiţională, manifestări cu caracter tradiţional, concursuri de eseuri, ateliere şi tabere de creaţie. Este în lucru tipărirea operei integrale „Nicolae Steinhardt”, în coeditare cu Editura „Polirom” din Iaşi. Aici vor fi bineveniţi oameni de orice naţie sau confesiune, cu condiţia să respecte preceptele.
La această dată, se fac finisajele. Proiectul acestei impresionante lucrări este realizat de către arhitectul Dorel Cordoş, la care lucrează împreună cu inginerul geotehnist Sorin Zaharia şi inginerul cu rezistenţa dr. Gelu Zaharia. Lucrările au început în 2008 de la cota minus 29 metri, şi-n final construcţia va avea 9 etaje. Centrul are trei corpuri de clădire. Pînă-n 2011, s-a lucrat la Corpul B al centrului, care este ridicat pînă la nivelul 8, se numeşte „Turnul tezaur” şi va adăposti biblioteca, muzeul, sala cititorilor, sala binefăcătorilor. Centrul monahal-cultural va mai cuprinde: paraclisul, editura şi tipografia mănăstirii, sala de conferinţe şi sinaxe, chilii, trapeza mănăstirii şi alte săşi. Stînd de vorbă cu părintele arhimandrit Macarie Motogna, stareţul mănăstirii „Sfînta Ana” de la Rohia, am aflat care este stadiul lucrărilor. La Centrul monahal-cultural se lucrează acum la paraclis, la placarea de la etajul 9, a fost turnat eşafodajul, iar deasupra se amenajează o sală cu 120 de locuri, pentru conferinţe, mese rotunde, simpozioane.