Lucrările la noul gard perimetral al Aeroportului Internaţional Maramureş au început în urmă cu câteva zile. După finalizarea lor, companiile aeriene doritoare vor putea efectua şi zboruri internaţionale regulate. Gardul ce se construieşte acum va avea o înălţime de 2,7 metri şi o lungime de aproximativ 2 km.
Conducerea Aeroportului a dat ordinul de începere a lucrărilor, acestea având o durată de execuţie de 45 zile, adică până la finalul lunii viitoare: „Am dat ordinul de începere a lucrărilor la noul gard în data de 10 iulie şi până în 25 august trebuie finalizat. Acesta va avea 2,7 metri înălţime, se va întinde pe o lungime de 2 km şi va fi cu sârmă ghimpată, conform standardelor europene de securitate impuse de către autoritatea aeronautică. După ce construcţia se finalizează, elementul de securitate al aeroportului este asigurat în totalitate şi nu vom mai avea niciun fel de neconformitate. Pe gard se va monta şi un sistem de monitorizare video. De asemenea, pe lângă gard este şi drumul perimetral, pe care se va patrula. Echipele care vor deservi acest obiectiv le avem şi în prezent, ele asigurând securitatea zonei. După ce înlocuim vechiul gard, chiar nu vom mai avea niciun fel de problemă de securitate, putând asigura regimul de frontieră de stat. În consecinţă, toate companiile aeriene care vor să introducă curse regulate externe, pot veni la audit deoarece nu mai avem nicio neconformitate, niciun fel de impediment pentru a putea discuta despre introducerea unor curse externe regulate. Că va fi Tarom-ul, WizzAir, BlueAir, RyanAir sau altă companie interesată, înainte de a introduce orice nouă destinaţie, ei trebuie să facă un audit, inclusiv pe probleme de echipamente şi securitate, lucru pe care îl pot efectua începând din 25 august, adică după finalizarea noului gard”, a explicat Dorin Buda, directorul Aeroportului Internaţional Maramureş.
Lipsa gardului conform, piedică în calea curselor internaţionale regulate
Vechiul gard, ce nu era conform cu standardele europene de securitate impuse de către autoritatea aeronautică, a reprezentat un impediment pentru companiile aeriene în a efectua şi curse internaţionale regulate de pe aeroportul din Tăuţii Măgherăuş. Această problemă va dispărea la finalizarea noului gard, astfel că vom putea vorbi, pe viitor, şi despre asemenea curse regulate către oraşe importante din Europa şi nu numai: „Lipsa gardului perimetral conform era practic o piedică în calea curselor externe regulate, deoarece noi nu puteam asigura perimetrul de securitate ce reprezintă şi frontieră de stat. Avem discuţii cu companiile aeriene pentru introducerea acestor curse regulate internaţionale, însă aşa am convenit cu toţii că anunţurile privind introducerea unor zboruri oficiale le vor face companiile aeriene. Ele au siguranţa acum că putem deservi şi aeronave de tipuri diferite. Au văzut şi ei asta, de când sunt zborurile charter către Antalya. Unii spuneau până acum că pista nu-i bună, că e prea scurtă, că nu avem echipamente, poveşti interminabile… Dar în ziua de azi se vede că putem deservi orice categorie de aeronavă. Practic ce deservim acum pentru zborurile charter spre Turcia sunt avioane pe care le au toate companiile aeriene în proprietate: Airbus 320 sau 321 şi Boeing 737. Însă decizia de a efectua curse externe regulate de pe aeroport aparţine strict companiilor aeriene. Noi facem tot posibilul ca acest lucru să se întâmple. Dar eu aşa sper, că vom vedea cât de curând şi asemenea curse externe regulate. Ce depinde de noi este asigurat absolut tot: infrastructura, studiu de trafic, am făcut inclusiv compartimentul de handling pasageri, să le facem noi ticket-ingul, îmbarcarea, bagajele, deci toate le asigurăm noi, de a fi cât mai uşor pentru companiile aeriene, însă decizia finală aparţine tot companiilor aeriene…”, a conchis Dorin Buda.