Primarul Cătălin Cherecheş a propus, ADI Maramureş a acceptat: Tarife “îngheţate” la apă şi canalizare pentru următorii 5 ani

0
617

Primarul municipiului Baia Mare a susţinut ieri, 23 noiembrie 2015, o conferinţă de presă în care a vorbit despre teme importante pentru comunitate. De departe cel mai de interes subiect vizează tarifele practicate de către societatea Vital la apă şi canalizare. Cătălin Cherecheş a propus conducerii Vital şi consiliului director al ADI Maramureş, tot ieri propunerea s-a fiind şi aprobată, să se ia decizia de a nu mai fi majorate tarifele la apă şi canalizare în următorii 5 ani. Mai mult, Cătălin Cherecheş doreşte şi acordarea de facilităţi la plata facturii la apă şi canalizare pentru băimărenii defavorizaţi.

Imediat după conferinţa de presă a primarului, a avut loc şi şedinţa consiliului director ADI Maramureş (apă şi canal), în cadrul acesteia fiind supusă aprobării propunerea primarului Cătălin Cherecheş. S-a aprobat ca tarifele la apă şi canalizare să nu fie majorate în următorii 5 ani.
Cătălin Cherecheş, pri­­marul municipiului Baia Mare: „Îmi asum această propunere şi cred că este un lucru foarte important, de la care începem perspectiva 2016-2020. Depunem spre finanţare proiecte de aproximativ 200 de milioane de euro, aşa cum au fost depuse şi în 2008. Doar că în 2008 s-a acceptat o creştere de aproape 100%, iar acum nu acceptăm niciun fel de creştere. Este o chestiune care ţine de datoria mea faţă de comunitatea băimăreană şi de comunitatea maramureşeană. Nu suntem iresponsabili, ci ştim foarte bine că atât autorităţile locale din Maramureş, cât şi Vitalul pot să asigure cofinanţările pentru proiectele cu finanţare europeană, fără să fie nevoie să majoreze preţurile la apă şi canalizare. Vom propune Vitalului, respectiv colegilor din ADI Apă şi Canal să accepte ca Baia Mare să poată să reducă sau să acorde o anumită facilitate unor categorii sociale. Vom veni concret cu o astfel de propunere până la sfârşitul anului, astfel încât din 1 ianuarie 2016 să putem să funcţionăm pe noile condiţii de tarifare, respectiv pe noile facilităţi. Asta pentru că nu dorim să punem în pericol finanţări europene sau anumite contracte pe care ADI şi Vitalul le au din trecut. Considerăm că dacă sunt mulţumiţi cetăţenii municipiului Baia Mare şi cetăţenii Maramureşului, lucrurile vor putea funcţiona într-un mod coerent”.

Strategia administraţiei băimărene în privinţa activităţilor de deszăpezire pentru iarna 2015-2016

Tot în cadrul conferinţei de ieri, primarul a vorbit despre un alt subiect de interes: deszăpezirea. În iarna 2015- 2016, în Baia Mare activitatea de deszăpezire va fi efectuată după o nouă strategie. Cătălin Cherecheş a anunţat că principala prioritate în sezonul rece o va reprezenta curăţarea de zăpadă şi gheaţă în cartierele din oraş. Între 150 şi 180 de persoane care beneficiază de ajutor social vor fi implicate în activitatea de deszăpezire, acestea urmând să intervină pe trotuare şi parcări. Mai mult, pentru a evita circulaţia greoaie şi blocajele, primarul a solicitat suplimentarea numărului de utilaje mici care să intervină pe străzile din cartiere. Activitatea de deszăpezire, în special cea realizată de persoanele care beneficiază de ajutor social, va fi monitorizată şi coordonată de Ion Pop, directorul societăţii Urbis, care este şi consilierul primarului pe probleme de salubrizare şi deszăpezire.
Cătălin Cherecheş, pri­­marul municipiului Baia Mare: „Vreau foarte mult să arăt faptul că douăzeci de utilaje mari stau degeaba dacă ele nu pot intra pe străzile din cartierele municipiului Baia Mare. Am solicitat societăţii care va presta deszăpezirea să vină şi cu utilaje mici şi, pentru a fi sigur că lucrul acesta se întâmplă, am solicitat şi Serviciului Public Ambient Urban să închirieze câteva utilaje mici pentru a putea să venim şi să compensăm o potenţială inactivitate sau o deszăpezire defectuoasă a celor de la firma privată. În ceea ce priveşte persoanele care vor interveni la deszăpezire manuală, vor şti pe grupe exact unde trebuie să se întâlnească, chiar în această săptămână vom face o simulare în acest sens. Foarte multe dintre aceste persoane sunt de etnie romă, beneficiare de ajutoare sociale şi cred că treaba lor este să se recredibilizeze în ochii comunităţii. Nu se pot recredibiliza, decât prin muncă. Sunt convins că şi ei vor avea o mare plăcere să contribuie cu ceva pentru comunitate şi va fi mare bucurie să vadă întreaga comunitate că şi aceşti oameni muncesc ceva”.

Se înfiinţează Club Sportiv Municipal Minaur Baia Mare

Municipiul Baia Mare va avea un club sportiv de drept public, în cadrul căruia vor activa şi cele două echipe de handbal care au generat performanţă pentru Baia Mare şi pentru România: HCM şi Minaur.  Clubul se va numi Club Sportiv Municipal Minaur Baia Mare şi va fi o structură a autorităţii locale aflată în subordinea Consiliului Local. Clubul Sportiv de drept public nu va avea nici o conotaţie privată şi va funcţiona după un buget aprobat de către Consiliul Local. Primarul Cătălin Cherecheş a declarat că propunerea va fi supusă aprobării consilierilor băimăreni în următoarea şedinţă. Clubul nou va prelua administrarea câtorva baze sportive: Sala Polivalentă „Lascăr Pană” şi terenul de atletism. Persoana care se va ocupa de organizarea activităţii în cadrul clubului sportiv de drept public va fi Vasile Viman, fost hand­balist la Minaur Baia Mare, în acest moment preşedinte al Academiei Minaur.
Cătălin Cherecheş, pri­marul municipiului Baia Mare: „Începând din aceas­tă săptămână vom consolida din punct de vedere organizatoric şi vom avea o persoană care se va ocupa de punerea în mişcare a activităţii acestui club. Nu vă ascund că persoana care va începe demersurile de organizare va fi domnul Vasile Viman, cel care a fost handbalist al Minaurului şi s-a ocupat o anumită perioadă de timp de echipa de handbal băieţi şi este acum preşedintele Academiei Minaur, o academie şi o structură sportivă care generează performanţă pentru copii şi juniori şi lucrul aceasta este foarte important pentru noi. Apreciez seriozitatea domniei sale şi am toată încrederea că şi Consilul Local îi va acorda girul pentru a putea să consolideze funcţionarea Clubului Minaur”, a declarat Cătălin Cherecheş.
Noul club de drept public va prelua palmaresul şi jucătorii de la cele două echipe: HCM (fete) şi Minaur (băieţi). Demersul va fi realizat până la sfârşitul campionatului. Până la momentul preluării patrimoniului de la HCM Baia Mare la clubul sportiv cu drept public, toate jucătoarele şi toţi jucătorii vor avea salariile plătite la zi. În momentul de faţă aceştia au recuperat anumite datorii, astăzi existând doar restanţe minore, sume care ar urma să fie acoperite la următoarea rectificare bugetară. „Consider că acest club, HCM, este plafonat astăzi şi nu poate niciodată să ajungă şi nici măcar să viseze să câştige Liga Campionilor. În această formulă şi manieră de organizare şi în această lipsă de coerenţă şi de profesionalism nu se poate obţine performanţă. Aşadar, consider că doar într-o astfel de formulă, de club de drept public, sub un control strict al Consiliului Local şi al Curţii de Conturi şi al comunităţii, putem să dinamizăm şi să resetăm activitatea handbalistică ca şi emblemă a oraşului nostru”, a mai spus primarul Cătălin Cherecheş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.