Târnosirea bisericii din Brebeni, Protopopiatul Lăpuş

0
216

Duminică, 7 iulie 2019, a treia după Sfintele Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în Parohia Brebeni din Protopopiatul Lăpuş, unde a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură, în fruntea unui sobor de preoţi, arhidiaconi şi diaconi.
Biserica a fost târnosită pentru că s-au executat mai multe lucrări în interiorul şi exteriorul ei, a fost rezidită Sfânta Masă şi remobilat Sfântul Altar.
După slujba de târnosire, a urmat Sfânta Liturghie oficiată în Altarul de vară, nou construit în curtea bisericii, pe care Preasfinţitul Părinte Iustin l-a binecuvântat.
Un sobor de 25 de preoţi şi diaconi l-a avut în frunte pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin la această Sfântă Liturghie Arhierească din Brebeni. Din sobor au făcut parte Arhim. Pantelimon Ilieş, de la Mănăstirea Rohia, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, preotul paroh Vasile Andrei Tuns, preoţi din parohiile protopopiatului Lăpuş şi din alte protopopiate.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
În rândul mulţimii de credincioşi venite din toate satele din jur s-au aflat primarul Vasile Giurgi al comunei Cerneşti, de care aparţine satul Brebeni, şi viceprimarul Ionel Gherghel.
Înainte de târnosire şi Sfânta Liturghie, Prea­sfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat noul lumânărar, iar în timpul slujbei de târnosire a sfinţit noua cruce de lângă Sfânta Masă şi proscomidiarul, construit recent.
Cuvântul rostit de Prea­sfinţitul Părinte Episcop Iustin a tâlcuit Sfânta Evanghelie a acestei duminici, despre grijile vieţii:
„Este o pericopă evanghelică în care Mântuitorul descoperă sensul adevărat al vieţii omului. Şi anume, omul nu este făcut ca să trăiască doar biologic, să mănânce, să îşi potolească setea, să se îmbrace, să se hrănească şi să se odihnească. Omul este zidit de Dumnezeu ca să aibă un destin nobil, altul decât întreaga creaţie. Şi anume, să facă parte din familia lui Dumnezeu, să devină nemuritor, să intre în iubirea şi slava Preasfintei Treimi. Să se bucure de iubirea şi ocrotirea lui Dumnezeu pe parcursul întregii vieţi şi să fie primit şi răsplătit de Dumnezeu pentru o viaţă creştină trăită cu responsabilitate, în lumină şi adevăr, în milostivire, iubire şi iertare, în muncă cinstită şi echilibrată şi în agonisire raţională a bunurilor materiale. Să nu înţelegem de aici că Mântuitorul, vorbindu-ne să nu ne îngrijim de ceea ce vom mânca, sau ceea ce vom bea, sau cu ce ne vom îmbrăca, că ne-ar îndemna Mântuitorul la nepăsare, la lenevie şi la indiferenţă. Nu este acesta mesajul. Mesajul din pericopa evanghelică de astăzi este acela că trebuie să aşezăm în viaţa noastră lucrurile în ordine şi să vedem care sunt priorităţile. Sigur că, pentru ca să trăim biologic, trebuie să ne hrănim, să ne potolim setea, să ne îngrijim trupul, să-l îmbrăcăm, să-l încălzim, să-i păstrăm igiena corporală, adică să ne spălăm, pentru că suntem oameni şi avem raţiune şi înţelepciune. Însă, tot Mântuitorul ne spune şi ne desluşeşte taina vieţii: că noi nu suntem doar ceea ce se vede, ci suntem mai mult ceea ce nu se vede. Suntem trupul care se vede, care a fost zidit de Dumnezeu atât de minunat, dar suntem şi suflet. Să dăm prioritate sufletului, ne spune Evanghelia duminicii de azi”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Pentru vrednicia de care dă dovadă şi buna administrare a parohiei, preotul paroh Vasile Andrei Tuns a fost hirotesit de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu rangul de iconom şi dreptul de a purta brâu roşu, şi, pentru că ne aflăm în Anul Omagial al Satului Românesc, a fost distins cu Ordiul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, care au fost emise de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului cu acest prilej.
Din partea credincioşilor, Consiliului Parohial şi preotului paroh, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o bederniţă cu icoana Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, hramul bisericii.
Au primit diplome de vrednicie membrii Consiliului Parohial şi binefăcătorii.
***
Biserica din Brebeni a fost construită între anii 1936-1941, de credincioşii satului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.