Luni, 17 iunie 2019, ziua praznicului Sfânta Treime, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a ofici at Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Breaza, Suciu de Sus, Protopopiatul Lăpuş, cu ocazia hramului sfântului locaş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unei mulţimi mari de credincioşi.
Primirea şi sfinţirea celor două troiţe de la poartă
Cu mare bucurie a fost întâmpinat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin la intrarea în curtea Mănăstirii Breaza de către primarul comunei Suciu de Sus, Viorel Paşca, maica stareţă, stavrofora Antonia Ţineghe, preoţi şi diaconi, copii, tineri şi o mare mulţime de credincioşi.
După primire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de bunecuvântare a două troiţe din lemn sculptat ridicate la intrarea în mănăstire. De altfel, drumul de circa 7 km din centrul satului până la Mănăstirea din Poiana Brezei este presărat cu mai multe troiţe din lemn sculptat, realizate în ultimul timp.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din soborul de 40 de slujitori ai Altarului la acest hram au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstiresc, Arhim. Gavriil Burzo, duhovnicul mănăstirii şi ctitorul ei pe când era preot de mir în Suciu de Sus, satul său natal, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, Pr. Ioan Ciceu, proin-protopop de Lăpuş, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretarul protopopesc, Pr. Eugen Burzo, parohul din Suciu de Sus, preoţi şi diaconi din cele trei judeţe care se află în confluenţă la această mănăstire: Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Cluj.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Marius Sebastian Mureşan pe seama bisericii cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Parohia Buteasa cu filia Codru Butesei, Protopopiatul Chioar. Tânărul preot este absolvent al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” Baia Mare şi al cursurilor universitare teologice şi de masterat ale Domeniului Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” al Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, pe care le-a absolvit ca şef de promoţie.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au cântat două tinere din zonă.
În mulţimea mare de credincioşi, poate cea mai mare de la întemeierea mănăstirii, la care se poate ajunge acum pe un drum recent asfaltat, modern, s-au aflat credincioşi de nădejde ai acestei mănăstiri care sunt şi binefăcători, precum şi credincioşi veniţi din aproape toate satele protopopiatului, în frunte cu preoţii lor, dar şi din satele judeţelor vecine Bistriţa-Năsăud şi Cluj, maici stareţe şi maici din obştea mănăstirilor din jur, credincioşi din oraşe îndepărtate. Între ei i-am remarcat pe Ionel Todoran, comisar şef de poliţie adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş, fiu al satului Suciu de Sus, care este implicat în sprijinirea mănăstirii încă de la înfiinţarea ei, pe Conf. Univ. Dr. Gheorghe Mihai Bârlea, fost senator, pe comandanţi de poliţie şi de jandarmi, care au asigurat ordinea, mai ales în circulaţia maşinilor, oameni de cultură.
Căldura mare i-a făcut pe credincioşi să se adăpostească la umbrele pomilor şi copacilor din curtea generoasă a mănăstirii, care ar putea cuprinde câteva sute de mii de credincioşi.
Cuvântul de învăţătură
Mulţimea credincioşilor s-a bucurat de un însufleţit şi vast cuvânt de învăţătură ariheresc rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin despre Persoanele Sfintei Treimi şi lucrarea minunată a Preasfintei Treimi în viaţa noastră.
„Ieri a fost praznic mare şi sfânt în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe, şi anume a fost praznicul împărătesc al Pogorârii Duhului Sfânt, iar a doua zi după Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile, aşa cum este cunoscută sărbătoarea în popor, este sărbătorită întreaga Sfântă Treime. De ce? Pentru că s-a desăvârşit lucrarea de mântuire a neamului omenesc. Lucrare care a fost săvârşită de Dumnezeu în Treime: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Dumnezeu Tatăl a creat lumea. La început a făcut cerul şi pământul, universul şi omul, care este capodopera creaţiei lui Dumnezeu. Omul este mai presus decât toată creaţia. Chiar psalmistul, inspirat, spune un lucru greu de înţeles pentru noi, oamenii, alcătuiţi din oase, carne şi sânge. Adică din trup pământesc. Spune psalmistul: ce este omul că l-ai zidit pe el şi l-ai aşezat cu puţin mai presus de îngeri? Cu puţin mai presus de îngeri este omul! De ce zice psalmistul aşa? Greşeşte? Noi ne rugăm îngerilor noştri păzitori, care sunt duhuri şi care Îl slăvesc şi slujesc lui Dumnezeu în permanenţă, iar omul mai alunecă şi nu slăveşte şi nu slujeşte pe Dumnezeu în permanenţă. Da. Dar omul este alcătuit în chip minunat, din materie, din pământ şi din suflet, din duh. Din suflare de viaţă. Suflarea Duhului gurii Sale, a Creatorului, Care a suflat suflare de viaţă şi Adam a devenit om cu suflet viu. De aceea omul, făcând parte şi din cer, prin suflet, şi din pământ, este mai presus decât toate creaturile şi toată zidirea lui Dumnezeu. Omul este capodopera creaţiei lui Dumnezeu. De aceea a şi lucrat Dumnezeu în mod special la zidirea omului.”
Cetăţean de Onoare pentru Întâistătător şi prima medalie „Justinian Arhiepiscopul”
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit din partea Consiliului Local şi Primăriei titlul de „Cetăţean de Onoare al comunei Suciu de Sus”, oferit prin hotărâre a Consiliului Local, la propunerea primarului Viorel Paşca. Este primul titlu de „Cetăţean de Onoare” pe care primarul Viorel Paşca îl înmânează în timpul celor patru mandate de când este primar.
În replică, primarul Viorel Paşca a fost distins de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu oferirea Medaliei Omagiale „Justinian Arhiepiscopul”, „în semn de înaltă cinstire şi aleasă preţuire pentru contribuţia adusă la modernizarea drumului de acces spre Mănăstirea „Sfânta Treime” Breaza, Protopopiatul Lăpuş, şi pentru relaţiile de bună colaborare cu Biserica lui Hristos”, care se oferă în acest An Omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari). Primarul a fost distins în urmă cu câţiva ani şi cu „Crucea Voievodală Maramureşeană”, pentru felul frumos şi respectuos în care colaborează, împreună cu comunitatea, cu obştea mănăstirii. La acest hram, credincioşii din satul Suciu de Sus au oferit o masă pelerinlor, cu mâncare gătită la mănăstire, încât toţi cei prezenţi la aceste sfinte rugăciuni s-au putut bucura, după căldura toridă, de o mică masă de hram.
Maica stareţă Antonia Ţineghe i-a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul şi un coş de flori, iar primarului Viorel Paşca o icoană a Maicii Domnului lucrată în atelierele mănăstirii.
Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”