Ieri, Guvernul a aprobat prelungirea mai multor licențe de concesiune pentru exploatare de perimetre cu zăcăminte miniere din România care urmau să expire luna aceasta, cele mai importante vizând resurse minerale locale de uraniu, aur și minereuri polimetalice.
Astfel, a fost prelungită cu 5 ani, până pe 23 aprilie 2030, licența perimetrului ″virgin″ de uraniu Tulgheș-Grințieș, județul Neamț, deținută de compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă.
Tot până pe 23 aprilie 2030 a fost prelungită licența de concesiune pentru exploatare a perimetrului de minereu polimetalic cu conținut de aur și argint Șuior, județul Maramureș, deținută de societatea de stat Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase REMIN SA Baia Mare, aflată în insolvență.
Cheltuielile de exploatare a perimetrului Șuior, în următorii 5 ani, sunt estimate la peste 159 milioane lei, iar statul așteaptă încasări din redevențe și taxe de peste 5 milioane lei pe an.
În prezent, Șuior se află printre perimetrele miniere ale REMIN cu activitate sistată de mulți ani, la care se fac lucrări de conservare-închidere, însă pentru care există intenția de principiu a redeschiderii.
În aceeași situație este și perimetrul de minereu polimetalic Baia Sprie, pentru care licența de concesiune deținută de REMIN a fost prelungită tot până pe 23 aprilie 2030. Costurile de exploatare sunt estimate la aproape 110 milioane lei, iar încasările statului la circa 3,4 milioane lei pe an.