O profesoară de la Liceul Teoretic „Pintea Viteazul” Cavnic a participat la finele lunii martie la un curs în Barcelona, Spania. Cursul „Non-Formal Learning Methods and Techniques for Inclusion and Diversity” (Metode și tehnici de învățare nonformală pentru incluziune și diversitate) face parte din proiectul de mobilitate Education Boost with Erasmus+ (nr. ref. 2024-1-RO01-KA121-SCH-000213960), finanțat de Comisia Europeană. Proiectul este derulat în cadrul Acreditării Erasmus pentru mobilități în domeniul Educației școlare, deținute de Liceul Teoretic „Pintea Viteazul”, Cavnic.
Timp de trei zile, profesoara de limba franceză, Irina Șișeștean de la liceul din Cavnic, a fost implicată în discuții despre educația incluzivă, despre asemănarea și deosebirea dintre educația formală și nonformală. Totodată, au fost prezentate și s-au exersat metode nonformale precum: storytelling, living library, public café, flashmob, photo-voice, neurografice, metode outdoor. Participarea la curs a vizat atingerea obiectivului 3 din Planul Erasmus propus în cadrul acreditării, și anume: creșterea capacității de inovare didactică pentru 50% din cadrele didactice de la nivel gimnazial-liceal prin participarea la cursuri de formare pe metode nonformale (creative, incluzive), în 5 ani de implementare a acreditării.
Practic, în urma cursului, profesoara și-a dezvoltat competențele profesionale (organizarea de activitati nonformale pentru diferite niveluri și categorii de elevi, munca în echipă, managementul clasei, e-learning, competențele lingvistice și de comunicare într-o limbă străină, cursul desfășurându-se într-un mediu multicultural, având ca subiect metode de învățare inovative cu mare impact asupra formării profesionale limba de comunicarea fiind limba engleză), precum și competențele culturale și gândirea critică.
„Participând la acest curs, am avut șansa să cunosc oameni deosebiți, toți având aceeași dorință – de a învăța lucruri noi care să transforme sala de clasă într-un mediu mai plăcut și mai interactiv. Sunt determinată să duc în sala de clasă tot ceea ce am învățat la curs, organizând pentru elevi experiențe autentice, personalizate și incluzive de învățare. Au fost 5 zile intense de învățare, aprofundare, dar și de cunoaștere a unui loc deosebit, Barcelona. Cu siguranță această experiență va rămâne pentru mult timp în mintea mea și sufletul meu și m-aș bucura să o repet!”, a declarat prof. Irina Șișeștean.