Maramureșenii au salarii cam cu 20% mai mici față de media pe țară. Astfel, un angajat din județul nostru are veniturile mai scăzute, pe lună cu aproximativ 1.800 lei, în comparație cu salariul mediu nominal brut, care ajunge la de 7.370 lei.
„Câștigul salarial mediu nominal brut, în luna decembrie 2024 a fost de 7.370 lei, în creștere cu 2,4% față de luna precedentă. Pe principalele sectoare ale economiei, câștigurile medii salariale brute au fost de 7.057 lei în agricultură, silvicultură și piscicultură, de 6.638 lei în industrie și construcții și de 8.278 lei în domeniul prestărilor de servicii. Diferența dintre nivelul național (9251 lei) și nivelul județului Maramureș este de 1.881 lei la salariul mediu nominal brut, însemnând că salariul brut în județ este mai mic cu aproximativ 20,3 % față de media națională”, a declarat Marius Pop, directorul adjunct al DJS Maramureș.
Motivul pentru această diferență o reprezintă structura ramurilor economiei județului.
„În industrie avem sectoare în care salariile sunt mici: industria lemnului, industria confecțiilor și textilelor, industria alimentară și altele, în timp ce sectoarele aducătoare de venituri salariale bune s-au desființat, de exemplu: mineritul, metalurgia, utilaje miniere, industria de mașini unelte, aparatură, accesorii și scule, mașini de transport, institute de cercetări”, a mai explicat acesta.