Sfatul nutriționiștilor • Ce facem cu copiii care nu au poftă de mâncare și doar „ciugulesc”

0
75

Numeroase mămici au trecut prin experiențe în care copiii lor spun adesea că nu le este foame și când se pun la masă mănâncă foarte puțin. Nutriționiștii vin cu o serie de recomandări pentru a le crește apetitul celor mici, dar explică și când un astfel de comportament poate să ascundă o problemă de sănătate.
„Dacă un copil mănâncă foarte puțin și spune frecvent că nu îi este foame, acest comportament poate indica posibile carențe de nutrienți esențiali. Deficitul de fier este frecvent și poate provoca oboseală, slăbiciune și lipsa poftei de mâncare. De asemenea, vitaminele D și B12 sunt esențiale pentru sănătatea generală a copilului, iar deficiențele acestora pot afecta apetitul. În astfel de cazuri, este important să monitorizăm dieta copilului și să consultăm medicul de familie sau medicul pediatru pentru a exclude eventualele carențe. În paralel, părinții pot încerca să ofere mese variate și să creeze un mediu plăcut în jurul mesei, fără presiune, pentru a stimula apetitul copilului”, a declarat Denisa Alb, nutriționist-dietetician licențiat și autorizat.
În mod ideal, copiii ar trebui să mănânce de toate și să aibă o alimentație care să conțină atât carne, cât și multe fructe și legume. De asemenea, hidratarea este și ea esențială.
„Asigurați-vă că mesele includ o sursă de proteine (carne slabă, ouă, pește, brânză, leguminoase), carbohidrați complecși (orez sau paste integrale, quinoa, cartofi, pâine integrală) și legume de mai multe culori, care aduc o varietate de vitamine și minerale esențiale. La gustări, optați pentru fructe de sezon, cât mai diverse și colorate, batoane de morcovi, iaurt simplu sau cu fructe proaspete adăugate. De asemenea, este importantă hidratarea corespunzătoare, iar supele pot reprezenta o metodă excelentă de a adăuga lichide și nutrienți esențiali în alimentația copilului. Încurajați-i pe cei mici să exploreze o varietate de alimente sănătoase și explicați-le beneficiile fiecărei alegeri. Nu uitați: nutriția copilului de azi pune bazele sănătății adultului de mâine”, mai explică Denisa Alb.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.