DSVSA Maramureş revine cu date noi privind măsurile aplicabile în prevenția febrei aftoase. Asta după ce numărul focarelor în cele două țări vecine – Ungaria și Slovacia – a crescut, astfel că acum există declarate şase focare active în Slovacia și patru focare active în Ungaria.
Pierderile economice generate de uciderea animalelor și restricțiile impuse sunt enorme, producând grave perturbări ale sectoarelor zootehnice și implicit ale industriei alimentare. „Atragem atenția asupra importanței menținerii indemnității teritoriale la această boală! Rugăm implicarea cu maximă responsabilitate a tuturor instituțiilor și în primul rând a fermelor/crescătorilor de animale pentru prevenirea introducerii virusului în țară. La orice suspiciune de boală se anunță în regim de urgență medicul veterinar. Măsurile de biosecuritate aplicate la nivelul fermelor, exploatațiilor individuale, fondurilor cinegetice etc. pot salva efectivele de animale și implicit crescătorul. Având în vedere că în perioada premergătoare Sărbătorior Pascale se comercializează cantități semnificativ crescute de produse alimentare, atenționăm consumatorii asupra pericolului ce-l reprezintă achiziționarea acestora din surse neverificate de către medicii veterinari, sau din surse necunoscute. Nu cădeți în capcana «chilipirului» și nici nu faceți achiziții în grabă, fără o temeinică informare anterioară”, a spus dr. Dănuț Ioan Crișan, director executiv al DSVSA Maramureş.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș împreună cu lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne vor desfășura în această perioadă activități ample de identificare și sancționare a activităților comerciale ilicite și a transporturilor de animale fără documente de sănătate. Activitățile de control se vor desfășura la nivelul unităților de prelucrare a produselor alimentare, rețelele de comercializare a acestora, precum și în piețele agroalimentare. Vor fi vizate și activitățile comerciale mediatizate pe rețele media și rețele sociale.