PF Daniel: „Prin rugăciunea unită cu postul, creștinul se golește de sine, de egoism”

0
24

În Duminica a 4-a din post (a Sfântului Ioan Scărarul), pericopa evanghelică vorbește despre Vindecarea fiului lunatic, precum și despre Predica de pe munte – Fericirile. Pericopa ce redă Vindecarea fiului lunatic evidențiază, conform cuvântului Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, cât de multă suferință a întâlnit Iisus Hristos în copilul chinuit de demon și cât de puțină credință a găsit la tatăl acestuia.
Copilul nu a fost vindecat de Apostoli, a spus Preafericirea Sa, din cauza credinței slabe a tatălui și a nepriceperii duhovnicești a ucenicilor. Prin expresia «O neam necredincios până când voi fi cu voi?», Mântuitorul îl ceartă indirect pe tatăl copilului pentru a nu adăuga la multa lui suferință durerea mustrării. Cu cât slăbește mai mult credința în popor, cu atât duhurile rele au mai multă putere asupra oamenilor, făcându-i să cârtească, să se răzvrătească sau să hulească pe Dumnezeu când trec prin suferință, mai ales când suferă un copil nevinovat, a adăugat Patriarhul.
Deși îl mustră pentru necredință pe tatăl copilului, Iisus rămâne totuși în starea de iubire față de oamenii aflați în suferință și cere să fie adus pruncul la El. După mustrarea directă «Dacă poți crede, toate sunt cu putință», tatăl se pocăiește în mod sincer și zice: «Cred, Doamne! Ajută necredinței mele!». Îndată după ce l-a îndreptat duhovnicește pe acest tată necăjit, întărindu-l în credință, Domnul Iisus i-a vindecat copilul, poruncind demonului să iasă din el.
Preafericitul Daniel mai adaugă că atunci „când omul postește se smerește, iar cu cât se smerește mai mult, cu atât rugăciunea sa devine mai fierbinte, mai puternică. Astfel, prin rugăciunea unită cu postul, creștinul se golește de sine, de egoism și se umple de iubirea smerită și sfințitoare a lui Dumnezeu”. Pe de altă parte, Părintele Patriarh a îndemnat la împlinirea virtuților smereniei și iubirii, conform Scării virtuților, opera Marelui Cuvios prăznuit în a patra duminică din Postul Mare, Dascălul rugăciunii, al postului și al pocăinței, Sfântul Ioan Scărarul

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.