O serie de cetățeni și antreprenori ai comunei Ocna Șugatag au semnat o petiție pentru rezolvarea unei probleme care îi afectează pe toți: alimentarea deficitară cu energie electrică.
Semnatarii documentului precizează că: „Noi, cetățenii și reprezentanții agenților economici din comuna Ocna Șugatag, vă adresăm această petiție pentru a solicita măsuri imediate și concrete în vederea remedierii problemelor frecvente și grave legate de alimentarea cu energie electrică în localitate. În ultimii ani ne confruntăm cu numeroase pene de curent, căderi de tensiune și avarii repetate la rețeaua electrică, afectând calitatea vieții, siguranța locuințelor, desfășurarea activităților economice și atractivitatea turistică a comunei. Aceste probleme sunt inacceptabile și necesită intervenție urgentă, nu abia în perioada 2026-2027, așa cum este prevăzut în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a comunei. Din acest motiv, vă solicităm mai multe acțiuni concrete și imediate”.
Și au enumerat doleanțele lor ce țin de următoarele: modernizarea și consolidarea rețelei electrice; transparență totală privind demersurile întreprinse până în prezent de primărie; inițierea de urgență a unui parteneriat între primărie, Consiliul Județean Maramureș și alte instituții competente pentru atragerea de fonduri destinate modernizării rețelei electrice; organizarea de dezbateri publice între primărie, Consiliul Județean, cetățeni, reprezentanții mediului de afaceri și distribuitorul de energie electrică responsabil, pentru găsirea celor mai eficiente și rapide soluții.
Această situație afectează grav viața de zi cu zi a locuitorilor, dezvoltarea economică și turismul, domeniu esențial pentru bunăstarea comunei, mai spun ei. Lipsa acțiunilor rapide din partea autorităților poate avea consecințe grave, inclusiv închiderea unor afaceri locale, pierderea investițiilor și scăderea interesului turiștilor pentru Ocna Șugatag. Petiția a fost trimisă primăriei și consiliului local al comunei, Consiliului Județean Maramureș, operatorului de distribuție a energiei electrice și Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). „Așteptăm un răspuns oficial în termen de 30 de zile, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Această petiție este o cerere fermă din partea comunității”, au conchis semnatarii petiției.