Tensiunile privind situația din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Baia Mare ating cote maxime. Pe de o parte, avem pacienții care așteaptă adesea ore în șir până sunt consultați, iar pe de altă parte, avem angajații spitalului suprasolicitați, care lucrează la foc continuu. În aceste condiții, nemulțumirile sunt absolut firești, de ambele părți.
Dr. Dacian-Marcel Juca, medicul șef UPU-SMURD la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, recunoaște că timpii de așteptare pentru unii bolnavi sunt foarte mari. În medie, în luna ianuarie, un pacient a așteptat 80 de minute până a fost consultat. “Ne confruntăm cu o creștere alarmantă a cazurilor de agresivitate verbală și fizică. De altfel, situațiile de agresivitate verbală au ajuns să fie la ordinea zilei. Asta în condițiile în care volumul de muncă a crescut de la începutul anului. Avem o medie de 288 de pacienți în 24 de ore. Cu un vârf de 387 de pacienți în 24 de ore. Timpul mediu de așteptare calculat pentru luna ianuarie a acestui an, o lună care a fost extrem de aglomerată cu circa 11.800 de pacienți, a fost de 80 de minute. Repet: media de așteptare. Ceea ce înseamnă că un pacient poate aștepta un minut, altul șase ore…Se lucrează efectiv la foc continuu”, a declarat acesta. În timpul zilei UPU este deservit de patru medici pentru adulți și doi pentru pediatrie, pentru ca pe timpul nopții trei medici pentru adulți și unul pentru pediatrie să se ocupe de urgențe (majore și minore) și resuscitare.
Un alt aspect pe care nu trebuie să uităm să-l luăm în considerare se referă la faptul că o mare parte din persoanele care ajung la UPU nu sunt de fapt urgențe. Situația nu este una nouă, ci dimpotrivă, se cunoaște de ani de zile, însă nu s-au găsit soluții pentru remedierea ei. Dimpotrivă, adresabilitatea pe segmentul de urgență este tot mai mare. Cei care se prezintă la UPU nu pot fi refuzați. Toți sunt văzuți în cele din urmă.
„Facem apel doar la bun-simț, răbdare și respect față de pacientul care a intrat în fața dumneavoastră, pentru că asta înseamnă că a fost considerat o urgență mai mare. Se lucrează efectiv la foc continuu. Uneori colegii mei abia dacă apucă în cele 12 ore să mănânce ceva în fugă. Pentru că la UPU nu există noțiunea de pauză. Noi nu cunoaștem acest termen. Ceea ce nu este normal”, precizează dr. Dacian-Marcel Juca. Pentru a-și putea desfășura munca în bune condiții șeful UPU-SMURD solicită sprijin din partea autorităților “pentru găsirea unor soluții reale și viabile de descongestionare a serviciilor de urgență, de protecție a personalului care lucrează în serviciile de urgență, pentru dotarea materială cu aparatură și medicația necesare și, nu în ultimul rând, pentru educarea cetățenilor”.