Controale CAS Maramureș • Concedii medicale, acordate ilegal de medici de familie sau specialiști

0
693

Pe parcursul anului 2024, structura de control din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureș a efectuat 78 de acțiuni de control privind modul de acordare și eliberare a certificatelor de concedii medicale de către furnizorii de servicii medicale pe toate tipurile de asistență medicală. În urma lor, au fost identificate mai multe situații în care s-a constatat că s-au eliberat concedii medicale ilegal, iar medicii în cauză au fost amendați.

„În anul 2024, am desfășurat activități de control, 400 de acțiuni, 381 la furnizori și 78 de acțiuni de control pentru acordarea de concedii medicale.
Deficiențe au fost constatate atât la acordarea de concedii medicale de către medicii de familie, cât și la cei de specialitate. Spre exemplu, am avut medici care-și desfășoară activitatea în aparatul de urgență. Angajatorul l-a dat afară pe angajat astăzi, și după o zi sau două persoana s-a dus la medicul din ATI sau din urgență, care i-a dat retroactiv cu două-trei zile, concediu medical, care presupune suspendarea contractului de muncă, ca să nu-l poată da afară.
Noi mergem și la aceste cazuri când avem sesizări sau reclamații. Faptul că acel concediu a fost dat retroactiv cu câteva zile era clar un indiciu că ceva nu era în regulă. De obicei, aceste cazuri le sancționăm contravențional cu amendă, nu avertisment, pentru că este o practică ilegală și incorectă. Cea mai mică contravenție pentru emiterea unui certificat de concediu medical fără justificare este de 6.000 lei și ajunge până la 11.000 lei. Am avut asemenea sancțiuni și le-am dat doar atunci când am constatat abateri grave. În rest, avem posibilitatea legală să aplicăm și avertismentul”, a declarat Adrian Mădăras, director relații contractuale în cadrul CAS Maramureș.
Pe de altă parte, mai există probleme în plata concediilor medicale de către angajatori. Aici de obicei salariații sunt cei care reclamă faptul că nu și-au primit banii la timp.
„Odată cu plata drepturilor salariale, angajatorul are obligația a plăti și indemnizația de concediu medical. Unii angajatori, din păcate, înțeleg altceva. Că ei depun cererea de rambursare la CAS. Noi avem întârzieri în decontarea lor, dar ele sunt și justificate pentru că există o perioadă în care se verifică și depindem și de constrângerile bugetare, care nu ne permit să facem plata deocamdată. Ei zic că, dacă noi nu am efectuat plata, nu dau nici ei banii angajatului. Dacă până la momentul finalizării controlului, angajatorul plătește contribuțiile, atunci primește doar avertisment, nu amendă”, explică Adrian Mădăras.
Lunar, în județul nostru se decontează sume consistente pe segmentul concediilor medicale, iar practica de a acorda aceste certificate abuziv a început să fie descurajată odată cu creșterea amenzilor.
„Acest trend a început să fie descrescător, în momentul în care s-au modificat drastic sancțiunile contravenționale. Înainte sancțiunile erau de 500-1.000 lei, iar acum, de cam trei ani, au crescut ca să descurajeze încălcarea legii, pentru că s-a constatat un număr foarte mare de zile de concedii medicale, pe care noi le decontăm cu sume enorme. Noi, în fiecare lună, decontăm suma de aproximativ 20 miliarde lei vechi. Este o sumă fabuloasă”, concluzionează Adrian Mădăras, director relații contractuale al CAS Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.