Specialiștii Apelor Române Someș-Tisa monitorizează permanent situația cursurilor de apă și a lucrărilor hidrotehnice, expuse în această perioadă fenomenelor de îngheț.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, având coeficienții cuprinși între 30% și 70%, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someș și Crasna. În zonele de munte, sunt prezente formațiuni de gheață (gheață la maluri, năboi și pod de gheață). În aceste condiții de iarnă, cu răcirea accentuată a vremii, formațiunile de gheață vor fi în extindere și intensificare. De aceea specialiștii trag un semnal de alarmă: „Atragem atenția asupra faptului că stratul de gheață format pe râuri și lacuri poate ceda în orice moment. Nu vă puneți viața în pericol! Echipa noastră de specialiști urmărește zilnic evoluția formațiunilor de gheață, a precipitațiilor, a stratului de zăpadă și a echivalentului în apă al acestuia, a nivelurilor și a debitelor râurilor, precum și a volumelor de apă din principalele lacuri de acumulare”, au punctat cei de la Apele Române.
Datele colectate sunt analizate în cadrul dispeceratului instituției, unde sunt întocmite rapoarte detaliate. Aceste rapoarte sunt transmise către instituțiile responsabile printr-un flux informațional bine stabilit. În fiecare zi, ei transmit informații actualizate către Inspectoratele pentru Situații de Urgență și autoritățile locale. Scopul lor este de a preveni riscurile asociate fenomenelor de iarnă.