Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță prelungirea până în 31 martie 2025 a sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare prin Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.
Data limită de depunere a fost stabilită inițial pe 28 februarie, însă ca urmare a solicitărilor transmise AFIR de către potențialii beneficiari, a fost decisă prelungirea sesiunii pentru a putea asigura implementarea tehnică și financiară în condiții optime – arată Ministerul Agriculturii.
Fondurile totale disponibile pentru finanțarea proiectelor eligibile depuse în această sesiune se ridică la 150 milioane euro, împărțită în funcție de capacitățile instalate și de sursa de producere a energiei regenerabile. Astfel, pentru capacități solare mai mici de 1 MW bugetul este de 90 milioane euro, iar pentru capacități eoliene mai mici de 1 MW bugetul este de 2 milioane euro. Pentru capacități mai mari de 1 MW, bugetul alocat este de 40, respectiv 18 milioane euro.
Valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul acestei Scheme ajunge până la 100% din costurile eligibile. Fondurile nerambursabile pe care le poate obține un proiect pentru energie eoliană sunt în valoare de 700.000 euro/MW indiferent de capacitatea instalată, iar pentru energia solară fondurile ajung la 550.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW sau la 650.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv.
Beneficiarii eligibili prin Schema de Energie pot fi întreprinderile din sectorul agricol sau din sectorul industriei alimentare, precum și organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare.