În 2024, mai mulţi cititori la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”

0
13

Cel mai tânăr utilizator are doar un an şi 5 luni

În anul 2024, Biblioteca Județeană a înregistrat un număr semnificativ de utilizatori, reflectând interesul crescut al comunității pentru serviciile oferite. Potrivit statisticilor oficiale, numărul cititorilor activi a crescut comparativ cu perioada anterioară, datorită diversificării colecțiilor și promovării lecturii prin diverse campanii.

Astfel, numărul cititorilor activi ai bibliotecii a crescut de la 12.714, câți au fost înregistrați în 2023, la 13.629 în anul 2024, aceștia fiind departajați, după statutul ocupațional, astfel: elevi (47,62%), cititori cu profesii intelectuale (20,46%), studenți (11,06%), muncitori (5,26%), pensionari (4,73%), funcționari, casnice, șomeri, alte categorii (10,87%).
Cel mai tânăr și cel mai vârstnic cititor
În anul 2024, Biblioteca Județeană a deservit o gamă variată de cititori, atât din rândul celor mai tineri, cât și al celor mai în vârstă membri ai comunității. Cel mai tânăr cititor a fost un copil de doar 1 an și 5 luni, înscris în cadrul programelor dedicate lecturii timpurii. Acest aspect reflectă interesul crescut al părinților pentru introducerea copiilor în lumea cărților încă de la vârste fragede. Cel mai vârstnic cititor este născut în 1936, așadar are 88 de ani, un utilizator fidel al bibliotecii, demonstrând că lectura rămâne o activitate apreciată pe tot parcursul vieții. „Această diversitate de vârstă a cititorilor subliniază rolul bibliotecii ca spațiu incluziv, accesibil tuturor generațiilor, unde cultura, educația și socializarea se împletesc armonios”, afirmă oficialii Bibliotecii Judeţene.

Cel mai fidel cititor

Cel mai fidel cititor al Bibliotecii Județene în cursul anului 2024 a fost T.A., care a înregistrat 1913 operațiuni de împrumut. Dedicarea sa față de lectură și implicarea constantă în viața bibliotecii demonstrează impactul pozitiv al instituției asupra comunită­ții și importanța promovării lecturii ca obicei de viață.
Cititorii virtuali: reprezintă utilizatorii care au accesat resursele online ale bibliotecii, inclusiv catalogul digital, cărțile electronice, bazele de date și evenimentele organizate în format digital. Creșterea acestui segment se datorează extinderii serviciilor online și adaptării la noile tehnologii. În ceea ce privește utilizatorii virtuali, se înregistrează o creștere față de anul precedent, ceea ce denotă un interes crescut pentru informațiile postate. Actualizarea zilnică a site-ului web al bibliotecii www.bibliotecamm.ro, a postărilor de pe Facebook www. facebook.com/bibliotecamm.ro și blog ebibliothecaseptentrionalis. wordpress.com, dar și periodică a Canalului de YouTube – www.youtube.com/biblioteca baiamare și Instagram- www. instagram.com/bibliotecamm.ro, coroborată cu navigarea intuitivă a asigurat aprecierea calității acestora, ceea ce a condus la statistici pozitive și la un număr mare de vizualizări. Astfel, în 2024, 374.016 utilizatori virtuali au accesat, prin intermediul internetului, platformele electronice oferite de bibliotecă, în comparație cu anul trecut, când au fost înregistrați 351.384 de utilizatori online.

Participanți la activități

O altă categorie de beneficiari ai bibliotecii au fost cei 47.735 de utilizatori, care au participat la activitățile cultural-educative (ateliere, lansări de carte, vernisaje etc.), dar și la cursurile organizate de bibliotecă (cursuri de limbi străine, de pregătire pentru evaluarea națională și bacalaureat, de șah, filatelie, gemologie etc.).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.