Asociația KinetoBebe atrage atenția asupra unei probleme cu care ajung să se confrunte, din păcate, tot mai mulți elevi și de la vârste tot mai fragede: statul incorect în bancă și postura nepotrivită.
Pentru început, prin programul StaiDrept, oficialii asociației au adunat date de la circa 6.000 de elevi din București, din ciclul primar, iar rezultatele ar trebui să ne pună pe gânduri. Cu toate că vorbim de vârste fragede, 24% din copilași au recunoscut că resimt dureri de spate. Studiul, desfășurat pe parcursul unui an de zile, arată că doar 30% din elevi stau corect în bancă. 8% din elevi au deja probleme de greutate. Mai bine de jumătate din elevi (53%) sunt de părere că ghiozdanul le este prea greu și doar 52% din copii practică sport.
„Tot mai mulți copii intră în centrele noastre cu probleme de postură, dureri de spate, atitudini asimetrice, la vârste tot mai mici – 8-10 ani. Durerile apar chiar în absența efortului fizic sau a unor lovituri, ceea ce ne-a făcut să tragem un semnal de alarmă și să punem reflectorul pe starea de sănătate a copilului școlar. Prin intermediul campaniei #StaiDrept avem ca obiectiv deschiderea unui dialog între noi, ca specialiști în dezvoltarea motorie a copiilor, părinți, copii și cadre didactice, pentru că acesta este mediul în care copilul școlar petrece mult timp. Acest proiect face parte din categoria celor care oferă informare și educare în sănătate și, mai ales, prevenție medicală. Chiar dacă profilaxia nu a intrat încă în reflexul românilor, ne propunem să creăm un cadru propice în care să conștientizăm nevoia de educație preventivă pentru sănătate”, a declarat Ana Raluca Chișu, fondatoarea Asociației KinetoBebe, potrivit unui comunicat de presă. Pe viitor se dorește ca această campanie să fie extinsă la nivel național, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.
Specialiștii Asociației KinetoBebe explică și ce presupune postura corectă. Ei atrag atenția că problemele acestea ajung să ne afecteze toată viața, iar când suntem adulți apar tot felul de alte probleme de sănătate, tocmai din cauza unei posturi incorecte.
„Să stai drept nu înseamnă forțarea umerilor către spate, aceasta este o arcuire exagerată, înseamnă să menținem poziția verticală și privirea către înainte, cu umerii relaxați și echilibrați. Sprijinul în picioare tot timpul va trebui să fie pe ambele picioare, nu doar pe unul, pentru că imediat se asimetrizează șoldurile.
Poziția așezată trebuie să fie cu posteriorul pe scaun, picioarele lăsate libere, coatele pe masă, privirea către înainte și spatele drept, cât să fim verticalizați. Pentru a scrie, stângacii trebuie să încline ușor caietul către dreapta, iar dreptacii către stânga”, explică Ana-Maria Brezean, kinetoterapeut, conform edupedu.ro.