Orașul se află într-o continuă transformare, dezvoltându-și, în ultimii ani, toate sectoarele de activitate. Unul dintre ele, printre cele mai importante, este și turismul. Pentru dezvoltarea lui și mai accentuată, primăria intenționează să instituie de acum înainte și o taxă de turism.
În 7 iulie 2022, după un îndelung și complex proces de evaluare, localitatea și-a căpătat binemeritatul statut de stațiune turistică de interes național. Acum, mii de turiști de pretutindeni aleg să meargă în Vișeu de Sus unde își petrec vacanțele, cunoscând tradițiile de demult, obiceiurile străbune atât de apreciate, mâncarea gustoasă și ospitalitatea tipic maramureșeană. Însă este nevoie de mai mult.
„Ca orașul nostru să prospere și mai mult, ca acest sector să se dezvolte și mai tare, este nevoie și de resurse financiare. O modalitate simplă, dar care este practicată în întreaga lume, în toate stațiunile din țară și de pe mapamond, este taxa de promovare turistică, care, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local, este achitată de către turistul care alege să se cazeze în stațiunea respectivă, către unitatea de cazare, care, la rândul ei, o virează bugetului local al UAT-ului respectiv. Ca să fie foarte clar, taxa este aplicată exclusiv persoanelor fizice și juridice care practică activitatea de cazare, nu și altor servicii conexe din turism. Încasările provenite din achitarea acestei taxe vor fi utilizate, evident, pentru o dezvoltare și mai puternică a acelor activități care vor determina și mai tare ca turiștii să vină la noi – organizarea de spectacole și evenimente culturale, înființarea unui ansamblu folcloric pe care ni-l dorim cu toții, întreținere parcuri și zone verzi, achiziționare flori, plante, arbori, sau orice alte activități benefice, menite să înfrumusețeze, și în același timp, să promoveze orașul nostru. La o simplă căutare în online, se poate observa faptul că cea mai mare parte a stațiunilor din județ și din țară au instituit și percep această taxă de promovare pe care, repetăm, n-o achită administratorul de hotel sau de pensiune, ci turistul care se cazează” – a explicat primarul Vasile Coman.
Astfel, în ședința din 31 ianuarie, instituirea acestei taxe – care modifică de altfel, de 5 lei/turist/noaptea de cazare, excepție făcând persoanele sub 18 ani și cele încadrate în grad de handicap grav sau accentuat – va fi supusă votului Consiliului Local al orașului Vișeu de Sus și, dacă va fi adoptată, va ajuta și mai mult la dezvoltarea orașului.