A doua călătorie a lui Donald Trump

0
33

Nu puteam ocoli evenimentul de la Washington, care s-a încheiat ieri, 20 ianuarie. Este vorba despre a doua ceremonie de învestire a lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii. Serbarea a durat trei zile, ca nunțile din basmele românilor. În urmă cu o lună, m-am întâlnit în Maramureș cu tânărul Marco, care locuiește pe Coasta de Est a Americii, în orașul unde își are reședința fostul președinte american, Joe Biden. Coincidență de viață! Prefiguram ceea ce au însemnat cele trei zile de sărbătoare. Am savurat și eu spectacolul care a premers învestiturii lui Trump. Dar m-a preocupat și cu ce planuri vine din nou la Casa Albă. Am adunat păreri, din țară și străinătate, pentru a mă lămuri și a vi le spune pe proprie răspundere.
Președintele american are un proiect, în noul mandat, care a făcut înconjurul lumii. Am reținut afirmațiile provocatoare, emițând pretenții teritoriale. Adică dorește încorporarea Canadei și Groenlandei și preluarea controlului asupra Canalului Panama. Sunt declarații dure, care îngrijorează mai ales Europa. Pe acest fond american, în umbra unor cancelarii europene se fac afirmații, fără perdea diplomatică, despre relansarea discuțiilor care privesc granițele actuale. Sunt vizate și țări europene. Nu este exclusă nici România. Aviz, că nu-i de glumă! Nu știu câtă realitate conțin afirmațiile americane, dar se vor un serios semnal de alarmă asupra pătrunderii Chinei în unele zone strategice și asupra pericolului rusesc în competiția pentru controlul zonei arc­tice.
Guvernul danez, țară din care Groenlanda face parte ca provincie autonomă, a și propus o sporire a cooperării militare cu SUA, care au bază militară pe insulă. Locuitorii acestui teritoriu speră ca investițiile americane să le fie de folos. Deși premierul insulei a spus că teritoriul nu este de vânzare, folosește aventura americană pentru cauza independenței. În privința Canadei, este mai degrabă o răfuială a lui Trump cu un premier de stânga, care a demisionat, deoarece i-a scăzut audiența. Canalul Panama este administrat de chinezi, dar construit de americani. Înapoi la obârșii! Și în politica internă Trump are decizii majore. Primul document semnat după depunerea jurământului a fost decretul privind migrația.
Începând de astăzi se trece la deportarea imigranților ilegali. Mare dramă socială și politică. A fost alungată și platforma Tik-Tok din America. Nu se știe pentru câtă vreme! Judecând după declarațiile din timpul campaniei electorale, Trump a promis ca SUA să se retragă din nou din Acordul de la Paris, privind schimbările climatice și să crească producția internă de petrol și gaze. În ceea ce privește Orientul Mijlociu, a promis sprijin pentru Israel. Referitor la Europa și la NATO a promis că va pune capăt războiului din Ucraina într-o singură zi. Care va fi ziua aceea, nu se știe! Că rușii au bombardat din nou Kievul. Știam că este o exagerare de campanie electorală, că acest fapt nu se va întâmpla atât de repede, dar rămâne întrebarea: în ce fel, și în ce condiții, va încerca să negocieze un armistițiu?
Sunt multe variante care depind în primul rând de situația frontului. Adică, cine câștigă războiul? Dacă-l câștigă cineva… Ucraina ar putea continua să revendice suveranitatea asupra unor zone precum Donbas, dar nu ar putea adera la NATO. O variantă ar fi reducerea ajutorului acordat Ucrainei și diminuarea capacității ei de negociere, ceea ce ar obliga-o să accepte condițiile Rusiei. O asemenea soluție a fost fluturată și în declarațiile din campanie. Tot mai des aud că, între Trump și Putin, există canale active de comunicare, mai ales că este la orizont preconizata lor întâlnire. Trump vrea să abordeze în acest mandat tradițiile istorice americane, cum s-a exprimat într-un discurs: „Din acest moment, America va fi pe primul loc… nu căutăm să impunem nimănui modul nostru de viață, ci mai degrabă să îl lăsăm să strălucească ca un model.”
Să vedem dacă rămâne valabilă propunerea, ca un vector de amenințare, ca toate țările NATO să contribuie cu 5% la fondul Alianței. Am citit o apreciere despre Trump și maniera lui de a fi conducător, scrisă de Joseph S. Nye, profesor emerit al Universității Harvard: „E dificil să faci previziuni, mai ales atunci când e vorba de președintele ales al Statelor Unite. Donald Trump nu numai că vorbește nedeslușit și se răzgândește frecvent, dar consideră că neprevăzutul e un instrument util de negociere. Putem totuși să ne facem o idee despre cum va arăta politica sa externă pornind de la declarațiile sale electorale, de la nominalizările pe care le-a făcut la nivel înalt. Opiniile unora sunt contradictorii.”
A doua călătorie a lui Trump pe la Casa Albă, un popas de patru ani, a pus în mișcare și clasa politică românească. Unii au comentat cu demnitate evenimentul de ieri, alții cu vădite reverențe. Câțiva slugarnici i-au cerut lui Trump să facă ordine în România. Că s-au furat alegerile. S-au dus cu scrisori, pe această temă, să le pună pe masa președintelui american. Ce prostie politică! Cred că relația noastră cu America trebuie să funcționeze bine și în acest mandat al lui Trump. Sau mai ales acum, după cum se mișcă lumea. Spectacolul inaugurării președintelui a fost, oricum, de sorginte americană.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.