Dorina Trifu Suciu (Asociația Assoc): „Este momentul, după 30 de ani, să ne specializăm”

0
27

Pentru anul 2025, reprezentanții Assoc consideră că este important să se axeze pe specializarea serviciilor sociale pe care le oferă deja și nu pe înființarea de noi servicii.
„Vizavi de dezvoltarea noastră, în domeniul asistenței sociale, un gând pe care-l am și pe care aș dori să-l materializăm este legat de dezvoltare. Tot construim, tot înființăm servicii, dar, din păcate, nu am crescut așa de mult în țară încât să putem fi în concurență loială cu instituțiile statutului. Descentralizarea și externalizarea serviciilor se fac destul de greu. Parcă statul ține în brațe cu mult drag serviciile pe care le are și cu greu lasă câte un serviciu să plece într-un ONG. Și atunci, prin finanțările europene pe care dorim să le accesăm, mi-aș dori să dezvoltăm servicii pe care deja le avem, servicii la care noi cunoaștem nevoia, nu să înființăm cu finanțare alt serviciu și pentru care, după 5 ani, să nu mai avem finanțare.
Sunt mari nevoi de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu. Este mult mai bine pentru o persoană care-și păstrează normalitatea și are anumite afecțiuni medicale să stea acasă și să primească de ce are nevoie, complementar și să aibă o viață mai bună. Assocul a fost un pionier în foarte multe servicii sociale, dar cred că este momentul, după 30 de ani, să ne specializăm și eu cred că asta se va întâmpla”, a declarat Dorina Trifu Suciu, manager al departamentului Servicii Sociale Assoc.
Nevoile pe segmentul social sunt multe, iar numărul beneficiarilor a crescut constant. Nu doar persoanele cu dizabilități au nevoie de ajutor, ci și vârstnicii sau unii copii. Scopul pentru anul 2025 este de a diversifica activitățile oferite categoriilor vulnerabile, inclusiv organizarea de călătorii.
„De când lucrez la Assoc, ca asistent social, de la an la an parcă văd lucrurile într-o altă perspectivă. Acum, de 2 ani de zile, numărul celor care locuiesc efectiv în casa Assoc este mult mai mare. De la 14, câți am fost la Cărbunari în 2014, am crescut în 2023, la 54. Suntem o familie mare, o familie în adevăratul sens al cuvântului, pentru că beneficiarii pe care-i avem în casele de la Groși și de la Cărbunari sunt ai noștri. Ei locuiesc, sunt rezidenții noștri. Pe lângă ei, îi mai avem pe cei care locuiesc în familii, în centrul de zi. Pe lângă persoane cu dizabilități, mai avem și persoane vârstnice de care ne ocupăm, avem și copii care au dificultăți de adaptare, avem și persoane vulnerabile care vin pentru o masă caldă. Deci suntem o familie cu foarte multe nevoi și trebuie să ne gândim în fiecare zi la lucruri care să-i facă fericiți. Nu o să putem să le răspundem la toate nevoile niciodată, dar în fiecare an ne propunem ca viața lor să se schimbe un pic în bine. Pentru 2025 vrem să diversificăm activitățile, să încercăm să-i scoatem din mediul în care ei locuiesc, tot mai mult, deoarece, călătoriile ne îmbogățesc și ne creează alte perspective de viață. Să-i ducem să vadă muzee, locuri noi, să vadă oamenii, să experimenteze”, mai spune Dorina Trifu Suciu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.