Academia de Şah Maramureş, concurs internaţional în Ungaria

0
14

Centrul cultural din Nyiregyhaza a găzduit sâmbătă, 11 ianuarie, un concurs internaţional cu 127 de participanţi, împărţiţi în 5 secţiuni ţinând cont de coeficientul Elo, dar şi de vârstă. Evenimentul a făcut parte dintr-un circuit de 10 concursuri de şah rapid desfăşurate în 10 localităţi diferite din Ungaria şi care au ca obiectiv principal susţinerea tinerilor cu aptitudini pentru “sportul minţii”.
Academia de Şah Maramureş a fost reprezentată la acest concurs prin 7 copii, 3 la secţiunea principală şi alţi 4 în grupa destinată celor cu Elo sub 1600. Astfel de concursuri oferă oportunitatea de a întâlni adversari cu stiluri variate, de a juca în contexte lingvistice diferite care generează experienţe utile în viaţă, de a crea un suport motivaţional pentru pregătirea individuală.
Secţiunea principală, cu 40 de participanţi, 2 IM şi 2 FM i-a avut printre competitori pe Alex Paşca, Sara Şunea şi Cătălin Şuteu. Deşi porneau de pe poziţiile 29, 24, 26, cei 3 copii au avut evoluţii entuziasmante, realizând câteva victorii surprinzătoare şi stârnind admiraţia organizatorilor.
Astfel, Alex Paşca s-a clasat al 7-lea, acumulând 5 puncte, printre victimele sale fiind chiar favoritul principal al competiţiei, MI Cătălin Ardelean (care a încheiat competiţia pe locul 2). O creştere Elo de 118 puncte şi o nouă confirmare pentru talentatul puşti.
Sara Şunea a avut de gestionat în câteva partide poziţii complexe având doar câteva secunde la dispoziţie, însă în cele din urmă a încheiat cu un rezultat bun, un loc 10 în clasamentul general şi o zestre Elo de 36 de puncte. Acest punctaj i-a conferit primul loc la feminin, fiind recompensată cu o carte autobiografică a celei mai valoroase şahiste din istorie, Judith Polgar şi autograful speranţei şahului feminin maghiar, Zsóka Gál.
Cătălin Şuteu a avut de înfruntat 5 oponenţi cu Elo peste 2000, învingând favoritul 5, un maghiar cu Elo 2118. O evoluţie promiţătoare care arată un potenţial foarte bun.
Toţi cei 3 copii au câştigat aprecierea organizatorilor prin seriozitatea şi combativitatea dovedite.
În grupa B şi-au exersat priceperea Răzvan Bercu, Rareş Foral, Ina Petcu şi Tanya Lazar. Cel mai bine s-a clasat Răzvan, care datorită celor 5 puncte acumulate s-a situat al 8-lea în ierarhia finală. Acesta a obţinut şi medalia cuvenită celui mai bun şahist străin (non maghiar ). Al 2-lea dintre români s-a situat Rareş (cei 2 buni prieteni s-au şi întâlnit în faţa eşichierului în runda a VIII-a), urmat de Ina şi Tanya. Fetele au fost premiate în clasamentul feminin, Ina obţinând o impozantă cupă.
“Concursul a testat rezistenţa copiilor, cele 9 runde fără pauză fiind o provocare, însă ospitalitatea deosebită a amfitrionilor, prietenia dintre copii şi părinţi, experienţa şahistă şi socială acumulată s-au constituit în timp de calitate pentru toţi cei prezenţi”, a menţionat Academia de Şah Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.