Sălniţa-Custura Cetăţelei, în expoziţie la Muzeul Judeţean de Istorie

0
0

La finalul lunii decembrie, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare a fost vernisată expoziţia ”Sălnița-Custura Cetățelei. Locurile preistorice și istorice din peșterile Șura Dracului și Gaura din Cetățeaua de la Vima Mică”.

În prezența publicului pasionat de istorie, arheologie, speologie și geografie au fost prezentate rezultatele cercetărilor interdisciplinare – arheologice, paleo-faunistice și speologice – întreprinse în aceste peșteri, în colaborare cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, Facultatea de Biologie și Geologie și Clubul de Speologie „Montana” din Baia Mare.
”În campaniile arheologice din anii 2019-2020 efectuate pe Custura Cetățelei, au fost identificate urme de locuire din epoca timpurie a bronzului – cultura Coțofeni (3500-2500 î.Chr.), epoca târzie a bronzului – cultura Suciu de Sus (1500-1200 î.Chr.), respectiv din epoca medievală (a doua jumătate a secolului XIII – secolul XV). Prezența fragmentelor ceramice Coțofeni a determinat colectivul șantierului arheologic să-și îndrepte atenția către peșterile din vecinătatea acesteia, cunoscut fiind faptul că aceste comunități obișnuiau să folosească peșterile pentru locuire sau adăpost. Săpăturile arheologice în peștera Șura Dracului, situată pe versantul nord-vestic al Custurii Cetățelei, desfășurate în 2021-2022, au relevat faptul că peștera a fost locuită atât în epoca timpurie, cât și în cea târzie a epocii bronzului. Majoritatea artefactelor recuperate constau în fragmente ceramice ce pot fi atribuite celor două culturi arheologice Coțofeni și Suciu de Sus” – precizează muzeografii băimăreni.
Săpăturile arheologice în peștera Gaura din Cetățeaua de la Vima Mică, situată pe versantul sud-estic al Custurii Cetățelei, desfășurate în anul 2022, au scos la lumină fragmente ceramice preistorice, medievale, moderne, un tezaur monetar și mai multe oase de animale.
Descoperirile arheologice confirmă faptul că și această peșteră a fost locuită sau a fost folosită temporar ca adăpost încă din preistorie.
Cei interesaţi să afle mai multe detalii sunt aşteptaţi să viziteze expoziția deschisă la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare, str. Monetăriei nr. 1-3. Programul de vizitare este de marţi până duminică, între orele 10-17.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.