– Un nou proiect catehetic dedicat tinerilor din Parohia Ortodoxă Dumbrăvița –
La Centrul pentru Tineri “Sfântul Apostol Andrei” din Parohia Ortodoxă Dumbrăvița a fost lansat pe finalul anului 2024, Proiectul Catehetic Parohial „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului”.
Proiectul se înscrie în tematica Anului Omagial Centenarul Patriarhiei Române și Anului Comemorativ al Duhovnicilor și Mărturisitorilor Ortodocși Români din secolul al XX-lea, ediția a XVII-a și se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Iustin, episcopul ortodox al Maramureșului și Sătmarului.
Patriarhia Română, prin Sectorul Teologic-Educațional, a lansat, în perioada noiembrie 2024 – mai 2025, Concursul Național Catehetic “Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – Moștenirea unui secol de Patriarhat”, pentru copii și tineri. În această competiție este implicată și Parohia Ortodoxă Dumbrăvița care participă cu un proiect menit să îi ajute pe tinerii din comunitate să cunoască mai bine istoria locului, dar și să îi conștientizeze cu privire la jertfelnicia înaintașilor noștri, urmându-le exemplul în mărturisirea credinței, indiferent de cât de tulburi sunt vremurile pe care le trăim.
„Mesajul meu pentru tinerii implicați este acela de a cunoaște cât mai bine frumoasa și îndelungata istorie a Bisericii Ortodoxe Române în cei 100 de ani de la ridicarea la rang de patriarhie și 140 de la autocefalia Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, ne dorim să descoperim mari duhovnici și pătimitori din secolul XX din temnițele comuniste. Asta în contextul în care 2025 este declarat Anul omagial al Centrului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”, afirmă preotul paroh Bogdan Ciocotișan, coordonator principal al proiectului, cel care colaborează cu profesorii din cadrul Școlii Profesionale Dumbrăvița și un număr de peste 25 de copii și tineri.
La evenimentul de lansare al proiectului “Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului”, părintele Arhidiacon Vlad Verdeș, inspector pentru catehizarea tineretului a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Episcop Iustin și a oferit fiecărui coordonator, din partea Părintelui Episcop, câte o carte de învățătură ortodoxă, “Catehismul Creștinului Ortodox”. De asemenea, a avut loc un recital de colinde susținut de grupul de tineri „Datina” și Corul “Sfântul Ioan Damaschin” al Domeniului de Teologie Ortodoxă “Justinian Arhiepiscopul” din Baia Mare, dirijați de părintele lect. univ. dr. Petrică Aurelian Covaciu. Cei prezenți au avut posibilitatea să admire expoziția de icoane pe sticlă realizate de elevii Școlii Profesionale Dumbrăvița, sub îndrumarea profesoarei Nadia Ghiț.
În lunile ianuarie-martie, în cadrul proiectului sunt programate mai multe activități interesante: activități de cateheză, cercuri de iconografie, o șezătoare la Muzeul Satului din Baia Mare, cercuri de literatură și poezie, un simpozion, fotografii pe teren la biserici de lemn din Țara Chioarului, o excursie la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Anticomuniste și la Palatul Episcopal din Sighetu Marmației.