In memoriam VALENTIN BĂINȚAN

0
24

În preajma Crăciunului, a sărbătorii nașterii mântuitorului nostru Iisus Hristos, în 21 decembrie 1924 a văzut lumina zilei în satul Borlești, județul Satu Mare, omul de cultură, profesorul și dirijorul Valentin Băințan.
În urmă cu două săptămâni s-au împlinit 100 de ani de la nașterea acestei personalități a culturii din Maramureș, prilej cu care Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” din Baia Mare a organizat o manifestare de comemorare. Viața și activitatea personalității lui Valentin Băințan a fost evocată de Teodor Ardelean, directorul bibliotecii, Simion Vaida, Florian Roatiș, Andrei Dragoș, dirijorul Corului Bărbătesc din Finteușu Mare, Cristian Anghel și Lotica Vaida.
Valentin Băințan a studiat la Școala primară urbană nr.2 din Baia Mare, actuala Școală “Octavian Goga”, apoi la Liceul Gheorghe Șincai, la finalul căruia s-a înscris la Școala Normală Maghiară din Cluj, unde a studiat 2 ani, perioadă în care a activat în corul condus de dirijorul Nagy Istvan. Apoi, se transferă la Școala Normală din Oradea, continuându-și studiile la Academia Teologică Greco-Catolică, pe care a absolvit-o în 1948. În această perioadă activează în corul condus de compozitorul Francisc Hubic.
Cum cultul greco-catolic a fost desființat de conducerea comunistă din România, a lucrat o perioadă de 13 ani ca profesor suplinitor de matematică în localitățile Borlești și Ardusat, preluând conducerea corului din localitate în 1954, pe care îl pregătește și conduce până în 1989.
În perioada 1963-1969 activează ca metodist cu probleme de muzică la Casa Regională a Creației Populare Baia Mare, perioadă în care a contribuit esențial la promovarea și dezvoltarea artei corale din nord-vestul României. În perioada septembrie 1969 decembrie 1970 este director adjunct al Ansamblului de Cântece și Dansuri Maramureșul din Baia Mare, în perioada 1971-1975 este bibliotecar și apoi director, până în 1990, la Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” Baia Mare, când se pensionează. O perioadă de 5 ani a îndeplinit funcția de secretar literar la Ansamblul Folcloric Național “Transilvania”.
Peste 50 de ani și-a dedicat viața instruirii și dirijării corurilor din Ardusat, Finteușu Mare, Băsești, Cicârlău, Hideaga, Tămaia, Valea Chioarului, Șomcuta Mare, având succese deosebite cu cele două coruri etalon național, Ardusat și Finteușu Mare ridicând calitativ cele două formații cu care a câștigat tot ce se putea câștiga în România la nivelul corurilor de amatori. Marile premii la toate edițiile Festivalului Naţional “Cântarea României”, marile premii oferite la festivalurile de gen organizate în țară: Dumitru Georgescu Kiriac, din Pitești, Ciprian Porumbescu, din Suceava, Ion Vidu, din Lugoj, Festivalul de muzică sacră de la Orăștie, iar în 1973 a obținut titlul de laureat la Festivalul Coral Internațional de la Miedzyzdroje, Polonia, cu corul din Ardusat.
Pentru rezultatele deosebite obținute a reușit să ofere publicului meloman prezența, pentru prima dată în Maramureș, a Corului Academic Madrigal, condus de Marin Constantin, în aprilie 1972.
Cu cele două coruri a reprezentat cultura tradițională din Maramureș prin cântec coral în Italia, Ungaria, Polonia, Elveția, Ucraina, Republica Moldova.
Cu toate succesele, cu toată truda și strădania de a promova dragostea de neam și țară de Bunul Dumnezeu, prin cântec, vine momentul când suntem chemați la Domnu. Aceasta s-a întâmplat în 12 aprilie 2009, fiind așezat, așa cum și-a dorit să-și doarmă somnul de veci, în cimitirul Bisericii Ortodoxe din Finteușu Mare, în mijlocul coriștilor trecuți în eternitate, cu care probabil cântă și acum în corul îngerilor la poarta raiului.
În memoria lui Valentin Băințan, Asociația Corală a Bărbaților din Finteușu Mare organizează anual Festivalul Coral Valentin Băințan, aflat în 2024 la a XV-a ediție.
Să-i fie memoria binecuvântată.
Andrei Dragoș, dirijorul Corului bărbătesc din Finteușu Mare

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.