Angajații din sistemul bugetar vor reveni la programul normal de lucru miercuri, 8 ianuarie, și abia după această dată fermierii pot spera că vor vedea în conturi noi sume ce li se cuvin, fiind vorba mai ales despre subvențiile autorizate la plată la finalul anului trecut.
Și funcționarii APIA își vor relua activitatea miercuri. Având în vedere că se va reveni la program normal și în sistemul bancar, cel mai probabil fermierii vor primi sumele autorizate la plată, în perioada sărbătorilor de iarnă.
Plata regulară a subvențiilor APIA a început în 2 decembrie și până acum APIA nu a anunțat că ar fi introdus pe lista de plată scheme noi în afară de cele care s-au aflat deja la avans.
În această lună Guvernul urmează să adopte Legea bugetului de stat pe 2025, din care se vor face mai multe plăți și pentru fermieri. O subvenție așteptată de fermieri, care se achită din bugetul de stat, este Ajutorul Național Tranzitoriu pentru vegetal și zootehnie. Pentru a se putea achita ANT către fermieri, Ministerul Agriculturii trebuie să elaboreze proiectele de acte normative cu plafoanele alocate, respectiv cuantumurile pe hectar și pe cap de animal. După aprobarea HG-urilor de către Guvern, se va putea face și autorizarea plăților.
De asemenea, pentru subvenția APIA la motorină, fermierii trebuie să depună, în perioada 8-31 ianuarie, cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură, aferente perioadei 01.08 – 31.12.2024 (trimestrul IV al anului 2024).
Până la 31 ianuarie și legumicultorii trebuie să facă dovada valorificării producției pentru schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate”. Prin această schemă se acordă un ajutor de minimis pentru tomate, ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde. Ajutorul de minimis este de maximum 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.
În ceea ce privește verificările în teren, acestea se vor realiza de către echipe mixte ale Direcția Agricole și APIA și vor viza deplasarea în teren pentru stabilirea suprafețelor cultivate și evaluarea producției de legume.