”Apar tipologii noi de oameni care au nevoie de îngrijire” 

0
48

Finalul anului 2024 a adus un moment de bilanț, pentru Asociația ASSOC. Unul dintre membrii fondatori și președinte al asociației, Florian Sălăjeanu, a vorbit despre activitatea ASSOC de-a lungul anilor și mo­dul în care serviciile oferite celor aflați la nevoie s-au dezvoltat de-a lungul timpului.

Asociația Assoc funcționează de aproape 29 de ani, iar unul dintre factorii cheie ai acestei dezvoltări este perseverența, explică Florian Sălăjeanu.
”Cel mai important lucru este perseverența. Nu am făcut nimic special față de ceilalți ani, am făcut aceleași lucruri. Evident există și provocări: că sunt sau nu resurse, proiecte, contractele merg cu greutăți, colaborările merg cu sincope, dar facem cam aceleași lucruri temeinic ca și-n alți ani. Evident cresc provocările când ai peste 200 de angajați, când ai 300-400 de beneficiari din diferite categorii, de care ai grijă frecvent, poate chiar zilnic. Când întârzie finanțările și rambursările, când băncile pun presiune pe tine pentru credite, când ai rate de plătit, când ai salarii de dat, când sunt datoriile la bugetul de stat” – a explicat Florian Sălăjeanu.
Odată ce începi să ajuți oamenii aflați în situații dificile, descoperi de fapt cât de mulți sunt cei care au nevoie de sprijin. Și mereu apar cazuri noi, spune Florian Sălăjeanu. Sărăcia, în continuare, este o problemă mare la noi în țară, care afectează persoanele cu dizabilități, copiii sau vârstnicii.

Florian Sălăjeanu

”Acum avem cazuri noi, oameni care credeai că nu mai sunt atât de necăjiți. Apar tipologii noi de oameni care au nevoie de îngrijire. Sunt și oameni care vin la noi doar ca să vorbească cu noi, vin să ajute, dar au nevoie de ajutor ca să ajute, ca să-i dezvolți pe alți oameni. Sărăcia este în jurul nostru, suntem fruntași în Europa la situații neplăcute: copii care sunt în situații de risc, copii care se culcă flămânzi și într-un mediu neîncălzit și a doua zi trebuie să meargă la școală. La fel sunt vârstnici care, din ajutoarele pe care le primesc, nu îi ajută să poată avea un trai decent cum este definit el cu coșul minim de hrană. De o parte din aceste persoane noi avem grijă, cât putem” – precizează președintele Assoc.
Printre serviciile oferite de Assoc, se află și cursuri de calificare, finanțate prin fonduri europene. Scopul lor este de a instrui angajații din marile companii, astfel încât aceștia să aibă parte de un salariu mai bun și implicit de un nivel de trai mai ridicat.
”Lucrăm la creșterea și dezvoltarea comunităților. Prin cursuri de formare profesională, finanțate prin fonduri europene, ajutăm oamenii să dobândească o calificare superioară care înseamnă implicit un salariu mai bun și o relație mai bună cu angajatorul lui. Oferim subvenții celor care vin la cursuri, oferim hrană caldă copiilor care urmează programele de sprijin, finanțate prin proiecte europene. Avem o relație bună cu angajatorii mari din județ, pe care-i sprijinim să aibă personal calificat, iar acești oameni, lucrând în aceste firme, ajung să aibă un nivel de trai mai ridicat și să-și rezolve problemele de sărăcie cu care se confruntă sau cu care s-au confruntat” – mărturisește Florian Sălăjeanu, membru fondator Assoc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.