Tinerii „de aur” ai Maramureșului • Analucia Maria Brezoczki, de la agent PR în Asociația Elevilor la voluntariat în YMCA și ghidaj turistic (II)

0
942

Analucia Maria Brezoczki are 18 ani și învață la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, la Filologie, acolo unde își descoperă „pasiunea pentru cuvinte și puterea lor de a transforma idei în povești”. Analucia este o tânără energică, preocupată de nevoile noilor generații. În prezent este agent PR în cadrul Asociației Elevilor din Maramureș și voluntar la YMCA România, unde își canalizează energia spre „activități menite să aducă comunitatea mai aproape”. Analucia ne-a relatat că prima activitate de voluntariat a desfășurat-o când era în clasa a IV-a. De atunci, perseverentă și dornică de a aduce o schimbare în bine în societate s-a implicat în diverse activități care mai de care mai provocatoare.

Ghid pentru turiștii care ajung în Baia Sprie

R: Știu că o altă activitatea extrașcolară desfășurată de tine este cea de ghidaj turistic în Baia Sprie. Practic, ce presupune o astfel de activitate?
A.M.B.: Mă ocup de acest aspect de câțiva ani deja. Activitatea de ghidaj turistic presupune preluarea turiștilor interesați care ne-au contactat pentru un tur al orașului. Începem vizita la Casa Olarului Leș Daniel, unde turiștii descoperă un meșteșug care a dominat orașul timp de sute de ani. Aici le povestesc și despre străbunicul meu, ultimul olar din vechea breaslă a olarilor din Baia Sprie. Apoi, facem o mică plimbare prin străduțele orașului, oprindu-ne la clădiri emblematice care au lăsat o amprentă puternică asupra Băii Sprie. Turul se încheie cu o vizită la biserica romano-catolică, unde preotul ne povestește despre istoria acesteia și este deschis pentru discuții cu turiștii. La final, premiem participanții cu diplome, iar aceștia devin „Ambasadori” ai The Secret Society Of Baia Sprie. Astfel, ei pot să ducă mai departe povestea Băii Sprie și să ajute la promovarea acestui loc minunat.

„O incursiune fascinantă în istoria locală și stilul de viață al oamenilor din zonă”

R: Ce recomandări ai face în cazul celor care au nevoie de un ghidaj turistic în Baia Sprie?
A.M.B.: În cazul în care cineva are nevoie de un ghidaj turistic în Baia Sprie, le-aș recomanda să ne contacteze pe paginile noastre de Facebook sau Instagram, The Secret Society of Baia Sprie. Turul pe care îl oferim este o incursiune fascinantă atât în istoria locală, cât și în meșteșugurile și stilul de viață al oamenilor din această zonă. Itinerariul nostru include o vizită la olarul Leș Daniel, unde participanții pot descoperi arta tradițională a olăritului, o plimbare prin oraș pentru a explora cele mai emblematice clădiri, ce poartă cu mândrie însemne și simbolistică veche bine păstrate de-a lungul timpului, pe străzi înguste și pietruite unde se mai zăresc casele mici ale minerilor, dar și un tur al bisericii monument romano-catolice, ghidat cu pasiune de către domnul preot Attila, de unde, cu nerăbdare pășim spre ceasul solar, funcțional și azi. Este o experiență completă, care aduce la viață povestea autentică a orașului nostru. În primul rând, nu cred că există orașe care sunt „puțin interesante”. Fiecare oraș are potențialul său, istoria sa unică, chiar dacă poate nu a fost suficient valorificată sau descoperită. Prima recomandare ar fi să își deschidă ochii și să privească cu atenție în jurul lor, plimbându-se pe străduțele orașului. Să încerce să își imagineze cum ar putea fi viața lor aici, ce ar însemna pentru ei să trăiască în acest loc. De asemenea, le-aș recomanda să interacționeze cu localnicii. Aceștia sunt cei mai buni ghizi și ar putea să le ofere o perspectivă autentică despre frumusețea și istoria orașului. Oamenii în vârstă, de exemplu, sunt adevărate enciclopedii vii ale istoriei locale, având povești și amintiri care nu se regăsesc în ghidurile turistice. Cred că, în acest fel, își vor schimba părerea și vor realiza că orașul are mult mai multe de oferit decât ar părea la prima vedere.
R: O altă realizare a ta este legată de renovarea unei statui cu o vechime de peste 100 de ani. Cum ai ajuns la concretizarea acestui proiect?
A.M.B.: Restaurarea statuii Sfântului Ioan de Nepomuk a fost concretizată prin proiectul meu de ghidare turistică. În cadrul proiectului depus la Fundația Noi Orizonturi, am inclus și această inițiativă, având dorința de a reda orașului o poveste veche, dar cu o semnificație profundă pentru comunitatea noastră. După ce am obținut resursele necesare restaurării, mi-am dorit ca acest proces să fie realizat de meșteri locali, oameni care înțeleg tradițiile și specificul orașului nostru. Astfel, l-am găsit pe domnul Paul Szepocher, un localnic din Baia Sprie, care a realizat o muncă excepțională în readucerea statuii la viață. Este vorba despre statuia Sfântului Ioan de Nepomuk, care a fost considerat protectorul minerilor din orașul nostru. În comunitatea noastră, Sfântul Nepomuk simboliza ocrotirea celor ce lucrau în mine, iar minerii obișnuiau să se roage lui înainte de a intra în adâncuri. O legendă locală povestește că, înainte ca o nenorocire să lovească – fie că era vorba de ape care năvăleau în tuneluri sau de alte pericole – Sfântul Ioan de Nepomuk li se arăta minerilor pentru a-i avertiza de ceea ce urma să se întâmple. În prezent, statuia se află în locul său original, într-un spațiu special amenajat pe fațada unei case. Se spune că, în trecut, minerii care treceau pe lângă această casă obișnuiau să se oprească și să se închine cu respect în fața statuii. Chiar și astăzi, povestea acesteia rămâne un simbol al legăturii profunde dintre comunitatea locală și tradițiile ei minerești.

„Viața este prea frumoasă ca să o trăiești cu ochii în ecran”

R: Printre atâtea activități mai ai timp de școală? Ce îți dorești să faci pe mai departe?
A.M.B.: Pot spune cu siguranță că, dacă îți dorești cu adevărat, poți găsi timp pentru toate. Este foarte important să știi cum să-ți echilibrezi programul și să îți stabilești o listă clară de priorități. Pentru mine, prioritatea numărul unu rămâne școala, urmată de mandatul meu în cadrul Asociației Elevilor. Totuși, consider că atunci când reușești să găsești echilibrul potrivit, orice este posibil. Privind spre viitor, mi-ar plăcea să lucrez în industria media, poate chiar în marketing digital. Este un domeniu care mă pasionează de mult timp și, în acest sens, am început deja să fac pași mici, dar importanți. Mandatul meu ca agent PR în cadrul Asociației reprezintă un prim pas spre perfecționarea abilităților mele și mă motivează să continui să învăț și să mă dezvolt.
R: La final, un gând pentru colegii tăi, pentru a-i motiva să nu se lase acaparați de tehnologia modernă, ci să devină parte activă din societatea actuală, la fel cum ai procedat tu….
A.M.B.: Dragi elevi, tineri, viața este prea frumoasă ca să o trăim fictiv, cu ochii în ecran. Ieșiți, socializați, greșiți și învățați din greșeli! Descoperiți-vă pe voi înșivă prin activități de voluntariat, faceți ceea ce vă face plăcere și petreceți timp cu cei dragi. Nu lăsați ca timpul să treacă fără să lăsați o amprentă reală, asupra societății și a oamenilor din jurul vostru. Fiecare gest, fiecare pas făcut cu intenție poate influența lumea din jur și poate aduce schimbarea de care avem nevoie. Lăsați-vă amprenta asupra oamenilor și asupra viitorului, prin acțiunile voastre, pentru că doar așa putem construi o lume mai bună.

Citește şi prima parte a interviului aici. 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.