Modul de abordare a cazurilor medicale evoluează și se schimbă. Dacă în trecut, medicina clasică punea un accent foarte mare pe consultul pacientului de către medicul curant, astăzi lucrurile au evoluat, lucru valabil și în Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.
Pe Secția de pediatrie a unității medicale, spre exemplu, se îmbină medicina clasică cu cea modernă.
„Medicina este medicină și este întotdeauna la fel. Însă, abordarea în curente de practică medicală a diferit în timp. Există exponenții medicinei clasice și exponenții medicinei moderne. În acest moment în Secția de Pediatrie noi combinăm cele două curente, cel al medicinei clasice cu noul curent – medicina bazată pe dovezi. Lucrăm cât ne permite cadrul legislativ standardizat, protocolizat, dar aplicăm și principiile medicinei clasice care spun că noi tratăm pacienți, nu tratăm boli și fiecare pacient este individualizat” – a declarat dr. Lucian Bogdan, directorul medical al spitalului.
Mulți dintre medicii care activează acum pe secție sunt tineri, echipa fiind schimbată aproape în totalitate în ultimii ani.
„În momentul acesta, în secția de Pediatrie sunt angajați 9 medici, eu sunt doar cu fracțiune de normă, având în vedere poziția temporară pe care o ocup, de director medical și mai sunt 8 medici titulari. Din punct de vedere practic, sunt suficienți medicii pe care-i avem. Însă, pe lângă cei 8 medici din secție, în compartimentul de primiri urgențe pediatrice mai funcționează 6 medici, dintre care patru sunt pediatri, iar doi sunt medici de familie absolvenți ai facultății de pediatrie. În plus, mai avem o colegă, care însă este în concediul de maternitate. În ambulatoriul de specialitate mai este un medic pediatru. Cu totul, în spitalul județean activează 16 medici. Pe secție, echipa de medici este aproape complet schimbată. Doctorul Andrei și cu mine suntem cei mai vechi de pe secție” – mai precizează dr. Lucian Bogdan.