Recalcularea pensiilor din Maramureș s-a finalizat în totalitate, a anunțat directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, Lucica Onea. A fost un efort uriaș, la fiecare 112.000 de dosare s-au listat câte 3 decizii.
“Gândiți-vă ce înseamnă să semnezi atâtea decizii, ce efort a fost să care dosarele până la etajul 3, dar eu zic că ne-am descurcat” – a punctat Lucica Onea, arătând că, în toată această perioadă s-au făcut ore suplimentare, s-a muncit inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, iar angajații au fost nevoiți să renunțe la concediile de odihnă pentru a se încadra în termenul până la care trebuia încheiată recalcularea.
Casa Județeană de Pensii Maramureș a fost nominalizată printre instituțiile care s-au descurcat exemplar în ce privește „operațiunea” recalcularea.
„Noi am început un proces amplu în 2022, a fost acea activitate de evaluare a dosarelor care s-a finalizat în luna mai 2024. De acolo a început aventura activității în instituția noastră. Începând cu luna iunie, s-a trecut la activitatea de recalculare. În acel moment aveam de recalculat 112.000 dosare de pensii. Am demarat această activitate, deși eram presați de volumul mare de muncă, perioada scurtă în care trebuia să emitem aceste recalculări, probleme cu aplicația și probleme cu dosarele, foarte multe grupe de muncă, multe adăugiri. Recalcularea dosarelor la instituția noastră s-a efectuat 100%” – a declarat Lucica Onea.
Au existat câteva tipuri de dosare care au fost finalizate abia la finele lunii noiembrie. Este vorba de acele dosare referitoare la pensiile de urmaș, la pensiile celor cu grupe de muncă, în această categorie intrând în principal foștii mineri și au mai fost aproape 3.000 de cereri de revizuire.
„Suntem la zi și cu cererile de revizuire. În această perioadă am făcut mii de audiențe” – a adăugat Lucica Onea.
Oficialii Casei Județene de Pensii Maramureș au mai arătat că, din septembrie, a intrat în vigoare legea 360/2024 care a adus o serie de modificări, inclusiv modificarea aplicației. S-a reușit punerea în plată a cazurilor noi înregistrate în septembrie și s-a finalizat și evaluarea dosarelor depuse în octombrie.
„Mai sunt pensionari care și-au depus tot felul de cereri de modificări: mă refer la adăugiri de vechime, trecere la limită de vârstă etc. S-a considerat că prioritare sunt cazurile noi pentru că nu au niciun venit. Mai avem o situație dificilă, cea legată de mica recalculare, cu sporuri nepermanente care pe vechea lege nu s-au luat în considerare. Mă refer la acordul global, al 13-lea salariu, tot felul de prime, ore suplimentare. Oamenii au început «goana» după adeverințe. Sesizările au fost peste tot pentru că sunt foarte scumpe pentru a și le achiziționa. Din păcate, nu am avut cum să le dăm soluții la oameni” – a mai spus directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș.
Printre cele mai importante modificări ale legii 360 sunt următoarele: a fost implementată o nouă formulă de calcul. O noutate sunt aceste puncte de stabilitate care se dau doar pentru perioadele de contributivitate de peste 25 de ani. Punctele care se dau pentru perioadele asimilate, perioada în care o persoană a făcut studiile superioare la zi, a făcut stagiul militar sau a beneficiat de indemnizații sociale, din aprilie 2001 până în ianuarie 2006.
„Au fost multe discuții că, la unii le-a scăzut punctajul. În general, a scăzut punctajul la cei care au pensie minimă socială, care au puțini ani lucrați și la cei cu grupele de muncă. Dar s-au menținut în plată pensiile pe care le-au avut în momentul recalculării pensiilor. A dispărut acea lege Zoicaș, nu se mai aplică acea prevedere. În schimb, a apărut un articol care dă posibilitatea unei persoane care are 40 de ani lucrați să-și reducă vârsta cu 5 ani în condițiile în care are 35 de ani contributivi, restul pot fi perioade asimilate. De exemplu, dacă un bărbat are 60 de ani și are 35 de ani lucrați contributiv și mai are facultate de 5 ani, se poate pensiona de limită de vârstă” – a menționat Lucica Onea.
Încă un articol interesant din noua lege: „bărbații și femeile care au 65 de ani pot opta pentru prelungirea activității cu acordul angajatorului, dar nu pot cumula cu pensia. La femei a crescut vârsta de pensionare la 65 de ani până în 2035. Stagiul minim a rămas de 15 ani, iar stagiul maxim 35 de ani. La femei a apărut acel beneficiu de reducerea vârstei de pensie în funcție de numărul de copii, dacă femeia are stagiu complet de cotizare. Cei care au lucrat după pensie și au cumulat pensia cu salariul, acest cumul nu se adaugă la punctele de stabilitate”, mai spun oficialii Casei Județene de Pensii Maramureș.
În cazul pensiilor de invaliditate nu au apărut modificări, doar precizarea că această categorie de pensionari poate cumula pensia cu salariul.
Cât se poate plânge ?!!!! Doar nu ai făcut munca voluntară.Cei care au lucrat pe vremea lui Ceaușescu,indiferent unde au muncit ,nu aveau căldură să transpiri,nu aveau calculatoare și trebuiau să lucreze cu creionul ,capul și hârtia ,nu puteau comenta nimic pt că dacă o făceau erau luați la întrebări.Ba mai mult circulau pe jos sau cu autobuze daca erau .Iarna era geroasă atunci ,circulația autovehiculelor era suspendată.Vai de mine.Daca consumam cafea ,era nechezol ,și erau și glume pe tema asta ,întrebarea dimineața era ,ce facem nechezam ceva ? Acuma ,e floare la ureche,numai sa ne plângem știm.Ce daca au lucrat și auzi mai au trebuit să care dosarele până la etajul 3.Vai ,vai .Primiti salar nu faceți munca voluntară cum am făcut noi .Și noi am lucrat sâmbătă obligatoriu și duminica munca voluntară.Nu am avut o zi liberă că acuma ,săptămâni întregi de zile libere.Au mămuca ce de plângere !!!!
Este fals articolul, nu știu pe ce se bazează dar concret pot să spun faptul că eu sunt pensionar din data de 01.07.2024 și nu am primit decizia de recalculare a pensiei și nici cupon de pensie nu am primit până acum. După 36 de ani și 3 luni am 1281 de lei după o penalizare de 27% pe o perioada de 5 ani. Deci nu mai publicații ce nu știți concret.