Din 1 ianuarie, la granița cu Ungaria și Bulgaria se elimină controlul de frontieră, sens în care toate persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre ale Spațiului Schengen (cu excepția Ciprului și Irlandei) fără a se mai opri la cabinele de control de la frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie.
La frontiera româno-ungară se închid 12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Borș II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni și Cenad și 5 cu specific feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor și Valea lui Mihai.
Persoanele care intenționează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil: pașaport sau carte de identitate.
Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale UE, polițiștii de frontieră români vor face controale aleatorii pe căile de comunicație de la frontiera internă, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competență.
Autoturism căutat în Austria, depistat la frontieră
În Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat, pentru a intra în România, un cetățean din Macedonia, în vârstă de 39 de ani, care conducea un autoturism Jaguar, pe care erau aplicate plăcuțe cu numere de înmatriculare specifice Austriei.
Cu ocazia formalităților, polițiștii de frontieră au constatat că autoturismul este căutat de către autoritățile din Austria, având mențiunea “bun căutat pentru confiscare”.
În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar autovehiculul, în valoare de 7.500 lei, a fost indisponibilizat până la finalul cercetărilor.